Informatie voor studenten

21 februari 2018

Pas op voor hersenvliesontsteking! (meningitis)

Wat is meningokokken meningitis?

Een infectie veroorzaakt door een bacterie, de meningokok, die hersenvliesontsteking of ‘meningitis’ kan veroorzaken.

De bacterie kan ook via de bloedbaan in verschillende organen van het lichaam gaan zitten. Deze zogenaamde ‘meningokokkensepsis’ is een snel verlopend ernstig ziektebeeld.

Hoe raak je besmet met een meningokok bacterie?

Tien à twintig procent van de mensen hebben meningokokkenbacteriën in de neus/keelholte zonder klachten te hebben, dit zijn de zogenaamde dragers.

Besmetting vindt plaats door het aanhoesten van druppeltjes uit de keelholte van een besmette persoon.

Als je nauw contact hebt met veel mensen loop je een verhoogd risico met een meningokok bacterie besmet te raken.

Als je weinig slaapt, veel drinkt en moe bent heb je minder weerstand en een verhoogde kans om na een infectie ernstig ziek te worden.

Wie kan de ziekte krijgen?

Herhaaldelijk is gebleken dat studenten die deelnemen aan de kennismakingstijd/introductiedagen een verhoogd risico hebben om hersenvliesontsteking op te lopen. Door de vele nauwe contacten, zoals bijvoorbeeld het in één ruimte met elkaar verblijven/overnachten, is het risico besmet te worden met de bacterie verhoogd. Het risico op ernstige ziekte wordt vergroot door inspannende activiteiten, veel alcohol en weinig slapen.

Wat zijn de klachten?

(Hoge) koorts, hoofdpijn, braken en soms pijn in de nek. Heel soms met rode, niet weg te drukken vlekjes op de huid, veroorzaakt door onderhuidse bloedingen (sepsis).

Als je klachten hebt die op een meningitisinfectie lijken zoek dan onmiddellijk contact met je huisarts zodat zo nodig behandeling kan worden gestart.

Advies

Door voldoende te slapen en te eten verhoog je je weerstand en is de kans op een ernstig verloop van een hersenvliesontsteking kleiner.

> Download tekst (PDF, 150 kB) (Nederlands- en Engelstalig)