Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Heb jij de griepprik al gehaald?

Heb jij de griepprik al gehaald?

Onderwerp

Griepprik

In het kort

Informatie over de jaarlijkse griepprik.

Afbeelding

Griepprik

Opnieuw is het aantal mensen dat de griepprik heeft gehaald gedaald, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL. Tijdens de jaarlijkse vaccinatiecampagne van 2015 haalde een op de vijf van de Nederlandse bevolking de griepprik bij de huisarts. Van de mensen die in aanmerking komen voor een griepprik (zoals personen met een hoog risico op complicaties bij griep, door leeftijd of een medische aandoening) haalde de helft de griepprik.

Wat is griep?

Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kan iemand telkens opnieuw griep krijgen. Griep begint met hoge koorts, koude rillingen, keelpijn, hoofdpijn en spierpijn in het hele lichaam. Griep is dus iets anders dan verkoudheid. De griepvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten of niezen worden de virussen verspreid. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop. Een goede hygiëne, zoals voldoende handen wassen, kan verspreiding en besmetting beperken.

De griepprik

Tegen griep kun je worden ingeënt. Het griepvaccin bevat onschadelijk gemaakte stukjes van de griepvirusvarianten die in het komende winterseizoen in Nederland worden verwacht. Ons afweersysteem reageert hierop door afweerstoffen tegen de griepvirussen aan te maken. De griepprik voorkomt niet in alle gevallen een besmetting met griep. Na vaccinatie kun je dus nog steeds griep krijgen, al is die kans wel kleiner. Vaak verloopt griep bij gevaccineerde personen iets milder, en is de kans op complicaties zoals longontsteking kleiner. Lees ook de veel gestelde vragen over de griepprik.

Voor wie is de griepprik bedoeld?

De Gezondheidsraad raadt mensen uit de volgende groepen aan tussen half oktober en half november een griepprik te halen:

 • Bewoners van een verpleeghuis
 • Kinderen van 6 maanden tot 18 jaar die langdurig salicylaten gebruiken (bijvoorbeeld bij chronische darmaandoeningen)
 • Mensen met diabetes
 • Mensen met een verminderde weerstand (bijvoorbeeld mensen met een auto-immuunziekte of mensen die chemotherapie of bestraling ondergaan)
 • Mensen met hartziekten (hartritmestoornissen)
 • Mensen met longziekten of aandoeningen aan de luchtwegen (astma, bronchitis)
 • Mensen van 60 jaar en ouder
 • Nierpatiënten
 • Personen met een verstandelijke handicap die in een instelling wonen
 • Personen werkzaam in de zorg

Waarom de griepprik voor zorgpersoneel?

Sinds 2007 adviseert de Gezondheidsraad om de griepvaccinatie uit te breiden met zorgpersoneel. In veel gevallen biedt de werkgever de griepprik aan. Er zijn twee belangrijke redenen voor vaccinatie:

 • Allereerst kunnen medewerkers het influenzavirus overdragen op kwetsbare patiënten, die vervolgens risico lopen op complicaties en kunnen overlijden aan de gevolgen van de griep.
 • Daarnaast is continuïteit van zorg van belang, namelijk dat er voldoende handen aan het bed zijn als de zorgvraag groot als de griep heerst. Hoe meer medewerkers er gevaccineerd zijn, hoe minder uitval door griep ten tijde van een epidemie.

Bron: RIVM en NIVEL