Pad tot huidige pagina

Kinkhoestvaccinatie zwangere vrouwen

19 februari 2018

De afgelopen jaren komt kinkhoest steeds vaker voor. Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral gevaarlijk is voor baby's die niet of onvolledig zijn ingeënt. Vaccinatie van baby’s is pas mogelijk vanaf zes weken na de geboorte. De Gezondheidsraad heeft daarom het advies uitgebracht om zwangere vrouwen in het derde trimester (tussen de 28 – 32 weken) van hun zwangerschap een vaccinatie tegen kinkhoest aan te bieden.

De antistoffen die de moeder aanmaakt, gaan via de navelstreng ook naar de ongeboren baby. De baby heeft dan bij de geboorte al antistoffen tegen kinkhoest en is de eerste maanden van het leven beschermd tegen deze ziekte. Op deze manier worden baby’s beter beschermd tot ze oud genoeg zijn om zelf volledig gevaccineerd te worden. Het RIVM bekijkt op dit moment hoe deze vaccinatie voor zwangeren georganiseerd kan worden. Tot het moment van landelijke invoering kunnen zwangere vrouwen zich al wel tegen kinkhoest laten vaccineren, maar zijn de kosten voor eigen rekening.

Waar kunt u zich laten vaccineren?

In Amsterdam en omgeving kunt u zich tot de landelijke invoering van de vaccinatie laten vaccineren door uw huisarts (niet alle praktijken bieden de vaccinatie aan, controleer dit van tevoren) of bij de GGD Amsterdam. De kosten zijn voor eigen rekening . Als u zich bij de GGD wilt laten vaccineren, kunt u online een afspraak maken bij het reizigers advies- en vaccinatiebureau. U kunt op het formulier aangeven dat u niet voor een reis gevaccineerd wilt worden maar vanwege de optie  “anders”. Uw afspraak maakt u hier online.

Meer informatie

Overzicht vaccinatieprijzen

Op de website van het RIVM staat meer informatie.