Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Chikungunya ook in het Caribisch gebied en Suriname

10 november 2015

In het kort

De door muggen overgedragen virusziekte Chikungunya breidt zich steeds verder uit in het Caribisch gebied en in Suriname.

Op deze pagina - Chikungunya ook in het Caribisch gebied en Suriname


(18-12) Chikungunya is een virusziekte die, net als dengue of knokkelkoorts, door muggen wordt overgedragen die vooral overdag steken.

Deze virusziekte komt voor in gebieden rond de Indische oceaan, in een deel van Afrika en recent op de eilanden in de Caraïben en in Suriname Dit gebied breidt zich steeds verder uit.

Chikungunya breidt zich uit in het Caribisch gebied en in Suriname

Ziekteverschijnselen

De tijd tussen het oplopen van Chikungunyavirus en het ontstaan van klachten is tussen de 1-12 dagen (meestal 2-4). Ziekteverschijnselen kunnen erg lijken op dengue en zijn:

  • plotseling opkomende hoge koorts
  • ernstige spier- en gewrichtspijn
  • hoofdpijn
  • lichtschuwheid
  • huiduitslag (rash) die enkele weken tot maanden kan aanhouden.

Infecties zonder ziekteverschijnselen komen niet vaak voor. De symptomen kunnen variëren van milde tot ernstige klachten. Ernstige klachten komen vaker voor bij pasgeborenen, oudere mensen of volwassenen die lijden aan andere ziekten. De acute symptomen na een infectie met Chikungunyavirus verdwijnen meestal binnen 1-2 weken, maar de gewrichtspijnen (artritis) kunnen lang aanhouden (maanden tot jaren). Complicaties treden slechts zelden op.

Maatregelen

De muggen die chikungunya overbrengen steken, net als bij dengue, overdag. Bescherm u tegen beide ziekten om muggenbeten te voorkómen. Smeer overdag met muggenwerende middelen. Gebruik tijdens de middagrust een muskietennet. Er bestaat nog geen vaccinatie of behandeling voor chikungunya.

Voor meer informatie: www.lcr.nl en www.rivm.nl

Doet u al mee aan het onderzoek naar het vóórkomen van dengue onder reizigers naar Suriname?  Zie hier meer informatie over het onderzoek