Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Kinkhoestvaccin voor volwassenen weer beschikbaar

30 december 2015

Op deze pagina - Kinkhoestvaccin voor volwassenen weer beschikbaar


Vaccinatie tijdens de zwangerschap is de beste manier om baby’s te beschermen tegen kinkhoest. Dat adviseerde de Gezondheidsraad enkele weken geleden aan de minister.

Na een eerder internationaal tekort is op dit moment het kinkhoestvaccin voor volwassenen weer beschikbaar. Zwangere vrouwen in het derde trimester, die gevaccineerd willen worden tegen kinkhoest, kunnen hiervoor terecht bij hun huisarts of een afspraak maken bij de GGD.

Kinkhoest vaccinatie en bescherming van zuigelingen

Zuigelingen worden vanaf 6 weken gevaccineerd tegen kinkhoest via het Rijkvaccinatieprogramma. Er zijn meerdere vaccinaties nodig om zuigelingen goed te beschermen.

Helaas beschermt de kinkhoestvaccinatie niet levenslang tegen kinkhoest. Kinkhoest komt de laatste jaren veel voor, ook bij volwassenen. Deze kunnen kinkhoest overbrengen op de pasgeborene die nog niet de volledige serie gehad heeft en dus nog niet beschermd is.

De meest ernstige kinkhoest treedt op bij baby’s jonger dan 3 maanden. Om deze jonge baby’s te beschermen adviseert de Gezondheidsraad vrouwen in het derde trimester van de zwangerschap te vaccineren. Zij bouwen zo antistoffen op die via de navelstreng ook naar de ongeboren baby gaan. De baby is dan beschermd tot deze oud genoeg is om zelf gevaccineerd te worden.

Voor meer informatie over Kinkhoest

http://www.rivm.nl/Onderwerpen/K/Kinkhoest/Kinkhoest_en_zwangerschap