Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Patiënt uit Suriname met gele koorts

14 maart 2017

In het kort

Bij een reiziger die in Suriname is geweest, is gele koorts vastgesteld.

Op deze pagina - Patiënt uit Suriname met gele koorts


Bij een patiënt in Nederland is gele koorts vastgesteld. De patiënt is in Suriname geweest en heeft de ziekte daar opgelopen. Gele koorts is al 45 jaar niet meer vastgesteld in Suriname. Het is 30 jaar geleden dat een reiziger gele koorts als reizigersziekte heeft meegenomen naar Nederland.

Gele koorts is een tropische ziekte die wordt veroorzaakt door het gelekoortsvirus. Het virus wordt overgedragen door tropische muggen. In Nederland komen deze muggen niet voor. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar.

Waar komt gele koorts voor?

Gele koorts komt alleen voor in bepaalde tropische regio’s van Afrika en Zuid-Amerika. In Suriname kwam de ziekte in het verleden voor, maar er zijn in de afgelopen 45 jaar geen patiënten meer gemeld. Wel is er momenteel een uitbraak van gele koorts in buurland Brazilië.
In Nederland is geen risico op een uitbraak van gele koorts, omdat de gelekoortsmug hier niet voorkomt.

Ziekteverschijnselen

Een infectie met gele koorts verloopt meestal zonder klachten: ongeveer 1 op de 5 mensen die besmet raken wordt ziek. De klachten kunnen erg verschillen, van milde griepachtige verschijnselen tot hoge koorts met geelzucht en bloedingen. Over het algemeen overlijdt ruim 1 op de 10 patiënten aan gele koorts. Er bestaat geen medicijn tegen gele koorts. De behandeling bestaat uit het bestrijden van de klachten.

Vaccinatie

Gele koorts is te voorkomen door vaccinatie. De meeste reizigers naar landen waar gele koorts voorkomt laten zich vaccineren en zijn daardoor beschermd tegen de ziekte. Ook voor Suriname geldt een vaccinatieadvies, zowel voor reizigers die naar het binnenland gaan als voor reizigers die aan de kust blijven.

Gaat u naar Suriname?  Bezoek dan uw huisarts of het Reizigersadvies- en vaccinatiebureau van de GGD. U kunt bij de GGD online een afspraak maken.

Bron: RIVM en GGD Amsterdam