Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Zikavirus in Latijns-Amerika, waaronder Suriname

17 oktober 2016

In het kort

informatie over de uitbraak van het zikavirus in Latijns-Amerika, waaronder Suriname.

Op deze pagina - Zikavirus in Latijns-Amerika, waaronder Suriname


Sinds mei 2015 is er een zikavirusuitbraak in Brazilië. Inmiddels heeft het virus zich verder over Latijns-Amerika verspreid. In alle gebieden, onder andere Suriname, waar het zikavirus is gemeld komen ook het dengue virus en chikungunya voor.

Al deze virussen worden door dezelfde muggen overgedragen. Deze muggen zijn vooral overdag actief. Voor reizigers naar deze gebieden wordt geadviseerd met name overdag goede antimuggenmaatregelen te nemen, zie de folder DEET op reis.

Er zijn aanwijzingen dat besmetting met het zikavirus mogelijk schadelijk is voor het ongeboren kind. Ook kunnen mensen als complicatie het syndroom van Guillain-Barré krijgen.

Wat is het Guillan-Barré syndroom

Het Guillain-Barré syndroom is een zeldzame aandoening van de zenuwen waarbij sprake is van spierzwakte of verlamming en vaak ook van gevoelloosheid of tintelingen. De ernst kan verschillen, van lichte verschijnselen tot een volledige verlamming. De meeste mensen herstellen weer, maar bij ernstige verschijnselen kan een ziekenhuisopname noodzakelijk zijn. Het Guillain-Barré syndroom heeft verschillende oorzaken. Een voorafgaande infectie met een bacterie of virus (zoals Campylobacter, CMV en mycoplasma) is een bekende oorzaak van het Guillain-Barré syndroom.

Wat is bekend over het verband tussen het zikavirus en Guillain-Barré ?
Bij een aantal mensen die besmet waren met het zikavirus is het Guillain-Barré syndroom vastgesteld. Een oorzakelijk verband is nog niet aangetoond. Het Guillan-Barré syndroom komt zo nu en dan voor nadat mensen een infectieziekte doormaken, zoals een infectie met Campylobacter, CMV en mycoplasma. Er wordt op dit moment door de WHO verder onderzoek gedaan naar een mogelijk verband

Zikavirus en zwangerschap

Er zijn recent aanwijzingen dat een zikavirus infectie opgelopen tijdens de zwangerschap mogelijk een verhoogde kans geeft op afwijkingen bij het ongeboren kind, maar dit is nog niet wetenschappelijk aangetoond. Dit wordt op dit moment onderzocht.

Advies LCR en GGD Amsterdam aan zwangeren


Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering en de GGD Amsterdam adviseren aan zwangeren om de risico’s van een reis naar de tropen goed af te wegen vanwege het vóórkomen van tropische infectieziekten, zoals dengue, malaria en chikungunya. Dit geldt dus tevens voor de risico’s op een eventuele infectie met het zikavirus.

Zwangeren die naar gebieden op reis gaan waar het zikavirus circuleert kunnen een afspraak maken op het Reizigers Advies en Vaccinatiebureau om de risico’s op infectieziekten zoals malaria, dengue én het zikavirus goed af te wegen en indien mogelijk de reis uit te stellen.

Maatregelen tijdens de reis

  • Ben je als zwangere vrouw in de tropen, neem dan altijd – overdag en ’s nachts – zorgvuldig strikte maatregelen om infecties met door muggen overdraagbare aandoeningen te voorkómen te voorkomen:
  • Draag bedekkende kleding
  • Smeer onbedekte huid in met een muggenwerend middel dat DEET bevat. Zwangeren wordt geadviseerd om concentraties boven de 30% te vermijden. Adviezen voor het gebruik van DEET staan de folder DEET op reis.
  • Slaap onder een klamboe of in een muggenvrije ruimte

Na de reis

  • Meld de reis naar gebieden waar het zikavirus voorkomt tijdens controles bij je verloskundige, gynaecoloog of andere behandelend arts.
  • Vrouwen die zwanger willen worden en terugkomen uit een land waar het zikavirus heerst, kunnen ook het beste één maand een condoom of andere anticonceptie gebruiken. Na één maand is het virus niet meer aanwezig en kan de baby niet besmet raken.
  • Mannen die in landen zijn geweest waar het zikavirus heerst en een zwangere vrouw hebben, wordt uit voorzorg geadviseerd om twee maanden lang een condoom te gebruiken.

De meest gestelde vragen over zikavirus en zwangerschap (RIVM)

De meest gestelde vragen over het zikavirus (RIVM)

Bron: LCR, RIVM en ECDC.