Pad tot huidige pagina

N=N

28 maart 2018

N=N: niet meetbaar = niet overdraagbaar

De GGD Amsterdam onderschrijft het internationale gemeenschappelijke N=N standpunt. Kijk hier voor het volledige standpunt: https://www.preventionaccess.org/consensus.

Hieronder volgt de samenvatting van dit internationale gemeenschappelijke standpunt:

  • Mensen met hiv die antiretrovirale therapie krijgen (medicijnen die hiv onderdrukken, de zogenaamde hiv-remmers) en bij wie er geen virus meer aantoonbaar is in hun bloed, lopen een verwaarloosbaar risico op het seksueel overdragen van hiv. (verwaarloosbaar is zo klein of onbeduidend dat het niet het overwegen van een infectie met hiv waard is).
  • Afhankelijk van de gebruikte medicijnen kan het tot wel zes maanden duren voordat er geen virus meer aantoonbaar is. Om hiv op een voortdurende en betrouwbare manier te remmen is het nodig om de juiste combinatie van medicijnen te gebruiken en zich streng te houden aan de behandeling. Dit wordt door middel van bloedcontroles in de gaten gehouden. Dit is belangrijk voor de persoonlijke gezondheid en de volksgezondheid.

OPMERKING: Een niet-aantoonbare hoeveelheid hiv voorkomt alleen het overdragen van hiv aan seksuele partners. Condooms helpen zowel bij het voorkomen van hiv-overdracht als bij het voorkomen van andere seksueel overdraagbare aandoeningen en zwangerschap. De keuze van de methode om hiv te voorkomen kan afhankelijk zijn van iemands seksuele voorkeuren, omstandigheden en relaties. Als iemand bijvoorbeeld met meerdere partners seks heeft, kan hij of zij overwegen om condooms te gebruiken om andere seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen.