Wat is Chemsex?

20 februari 2018

Wat is Chemsex?

Chemsex is een term die vooral door homo en bi mannen wordt gebruikt en wil zeggen dat mannen seks hebben onder invloed van harddrugs. De setting verschilt uiteraard per keer, zowel als samenstelling van de groep mannen (1 op 1 of groepsseks) als de drugs die gebruikt wordt  (vaak een combinatie van meerdere drugs). Chemsex wordt voornamelijk bij mannen thuis gedaan.

Het fenomeen Chemsex bestaat wereldwijd, ook in verschillende grotere Europese steden zien we dit terug. Door het gebruik van dating apps en de steeds goedkoper en makkelijker worden van reizen, zien we veel internationale seksnetwerken ontstaan.

Welke drugs worden er gebruikt?

GGD Amsterdam heeft gekozen voor een nauwere definitie van Chemsex. Uit studies en ervaringen blijken bepaalde drugs lichamelijke en geestelijke problemen met zich mee te brengen voor de gebruiker.

Voor de GGD is er sprake van Chemsex als er tenminste een van de volgende middelen wordt gebruikt: GHB/GBL, Mephedrone (miauw, miauw) en Crystal Meth (Tina).

Maar de definitie kan ook breder worden getrokken waarbij ook gebruik van andere harddrugs (Ketamine, Cocaïne, Speed etc.) gezien wordt als Chemsex.

Het gebruik van de gekozen drugs is in combinatie met de intentie om seks te hebben.

Wat zijn de problemen van Chemsex?

Chemsex gaat vaak gepaard met onbeschermde condoomloze seks. Ook snuif attributen en drugsnaalden kunnen gedeeld worden. Dit geeft een verhoogd risico op soa of hiv infecties.

De middelen die gebruikt worden tijdens chemsex kunnen problemen voor lichaam en geest met zich meebrengen.

Het gebruik van ‘uppers’ tijdens seks doen mannen langer doorgaan, niet eten en weinig drinken. Veel gehoord is oververhitting en uitdroging.

Daarnaast kan teveel gebruik ook resulteren in outgaan of een overdosis.

Geestelijke problemen kunnen zijn, drugs-psychoses (combinatie drugsgebruik en weinig slaap), depressie, suïcide. Maar ook relatie en maatschappelijke problemen (ziekmelding/ontslag, huisvestingsproblematiek) zijn vaker gehoord.

Waarom een Chemsex Spreekuur bij de GGD Soa-poli en voor wie?

Sommige mannen kunnen zichzelf verliezen in Chemsex; vaker en meer drugsgebruik, overschrijdend seksgedrag en mogelijke soa en/of hiv infecties. Deze groep mannen komen dus al bij de GGD en ervaren de Soa-polikliniek als prettig en zijn tevreden over de kwaliteit van zorg. Voor velen dus een laagdrempelige locatie om het ook te hebben over Chemsex gedrag.

Homo en bi mannen kunnen in gesprek gaan over hun Chemsex gedrag, de vragen stellen die ze hebben en waar nodig doorverwezen worden naar de professionele hulpverlening.