---
Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Veel gestelde vragen

9 januari 2015

Vragen met betrekking tot het spreekuur

Kan ik een afspraak maken?
Een soa onderzoek is uitsluitend op afspraak. U kunt dit telefonisch of online aanvragen. Er worden aan de telefoon of online een aantal vragen gesteld om u het juiste soa onderzoek aan te bieden. Het is mogelijk dat u wordt doorverwezen naar de huisarts of een andere instantie.
Telefonisch aanvragen: u kunt op werkdagen bellen tussen 08.30 tot 10.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur, via telefoonnummer (020) 555 5822.
Houdt u er rekening mee dat er bij aanvang van deze telefoontijden veel wordt gebeld, zodat u wellicht even moet wachten. Vaak komt u er sneller door als u het wat later opnieuw probeert.
Online aanvragen: het invullen van de vragen duurt 5 tot 15 minuten. Door online een afspraak aan te vragen voorkomt u wachttijd aan de telefoon.
Klik hier voor het aanvraagformulier

Hoe duur is een behandeling?
Voor de kosten van het onderzoek en eventuele behandelingen hoeft u niet te betalen, ook een verzekering is niet nodig. Het kost u alleen wat tijd en geduld.

Moet ik lang wachten voordat ik aan de beurt ben?
Wij streven ernaar om iedereen binnen 30 minuten na de afgesproken tijd in behandeling te hebben genomen. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat het onderzoek tussen de 10 en 50 minuten kan duren, en dat eventueel een voorlopige uitslag 45 minuten na het onderzoek volgt. Al met al moet u rekening houden dat een bezoek aan de Soa-polikliniek ± 1 tot 1½ uur in beslag kan nemen.

Kan ik me ook ergens anders laten testen?
Ja, dat kan. De huisarts kan u testen.

Kan ik bij jullie terecht met vragen over seks?
U kunt bij ons elke werkdag terecht met alle vragen die u heeft op het gebied van seksuele gezondheid. Bv: ik heb pijn bij vrijen, ik ben bang dat ik zwanger ben, wat is het beste anticonceptiemiddel, ik ben de pil vergeten, wat nu? Ik kom te snel klaar, is daar wat aan te doen?

U kunt hiervoor online een afspraak maken voor een Sense consult (tot 25 jaar is dit gratis).

Vragen met betrekking tot het onderzoek

Doet het onderzoek pijn?
Nee, het onderzoek hoort geen pijn te doen, maar kan wel gevoelig zijn. Belangrijk is om zo ontspannen mogelijk te blijven gedurende het onderzoek.
Wanneer u té gespannen bent, kan het onderzoek wél als pijnlijk ervaren worden.

Moet ik nuchter (een lege maag) zijn voor het onderzoek?
Nee, voor deze tests is het niet nodig om met een lege maag te komen.
Wij raden het juist aan wél te eten voor het onderzoek, zodat u mogelijk bij het bloedprikken niet ‘flauw' wordt.

Kan ik me laten onderzoeken als ik ongesteld ben?
Ja, dat kan. De bacteriën (chlamydia, gonorroe, trichomonas) blijven altijd traceerbaar. Het kan wel zijn dat het onderzoek iets gevoeliger is.
Maar als uw specifieke klacht met afscheiding te maken heeft, kunnen wij dit niet goed beoordelen tijdens uw menstruatie. Dan raden wij u aan om daarna te komen.

Ik heb gisteren onveilig seks gehad, kan ik me nu laten testen?
U bent daar te vroeg voor, wacht minimaal een week tot 10 dagen alvorens u zich laat testen. Wanneer u echter klachten krijgt moet u eerder komen.
Indien u mogelijk besmet geraakt bent met hiv wijzen wij u op de informatie over pep.

Ik slik nu medicijnen, kan ik me laten onderzoeken?
Als u nu een antibioticum kuur slikt, dan kunt u beter een week ná het beëindigen van de kuur terugkomen. Het kan namelijk zijn dat we niet alles betrouwbaar kunnen testen. Als u klachten heeft moet u natuurlijk wel langskomen, zodat we kunnen bekijken of u onderzocht kunt worden.

Vragen met betrekking tot tests

Kan ik een zwangerschapstest bij jullie laten doen?
Als u zich zorgen maakt of u wel of niet zwanger bent, kunt u bij ons een Sense-afspraak maken (gratis voor jongeren tot 25 jaar). Er wordt dan eventueel een zwangerschapstest gedaan.

Doen jullie ook een uitstrijkje voor baarmoederhalskanker?
Nee, dat doen wij niet, dat doet onder andere uw huisarts.

Ik wil alleen een hiv test, kan dat?
Een hiv test wordt aangeboden in combinatie met een onderzoek naar andere soa. Dus een hiv test alleen is niet mogelijk.

Kan ik bij de Soa-polikliniek terecht voor een hiv sneltest?
Een hiv test is bij de polikliniek een mogelijk onderdeel van het standaard onderzoek op soa. Als er specifieke klachten zijn of de cliënt is gewaarschuwd dan wordt er gebruik gemaakt van de hiv sneltest. De uitslag van de hiv sneltest is binnen 45 tot 60 minuten bekend. Indien hier geen speciale reden toe is wordt de standaard hiv test gebruikt en kan de cliënt na een week de uitslag op internet opvragen.

Ik heb een hiv test nodig voor een verzekering of visa, kan dat bij de GGD?
Nee.

Kan ik de uitslagen op papier meekrijgen voor mijn verzekering of visum?
Dat is niet mogelijk. Daarvoor zult u naar uw huisarts moeten gaan.

Ik heb onveilige seks gehad en ik ben bang voor hiv. Kan ik met pep
(post exposure profylaxe) beginnen?
Wanneer u risico op besmetting met hiv hebt gelopen, dient u zich te melden:

 • Buiten Amsterdam: woont u buiten het werkgebied van de GGD Amsterdam, dan kunt zich richten tot GGD in uw regio. Voor adressen en telefoonnummers zie www.ggd.nl.
 • In Amsterdam e.o. (Amstelveen, Aalsmeer, Diemen, Uithoorn en Ouder-Amstel): is er een samenwerking met de afdeling Infectieziekten van de GGD en alle Amsterdamse ziekenhuizen).
 • In Amsterdam, tijdens kantoortijden:

  Voor pep naar aanleiding van een seksueel contact (inclusief zedendelicten): Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 10.00 en 13.30-16.30 kunt u telefonisch contact opnemen met de Soa-polikliniek van de GGD, tel (020) 555 5822 voor het maken van een afspraak. U kunt in de meeste gevallen dezelfde dag langskomen. Tevens wordt u onderzocht op soa.
  Ook kunt u online een afspraak aanvragen.

Overige vragen

Schrijven jullie ook de pil voor?
Ja, je krijgt dan eerst een anticonceptiegesprek (Sense consult) om te kijken welke pil het beste bij jou past. ook kan je een spiraaltje of een implanon laten plaatsen.
Ben je jonger dan 25 jaar dan zijn er geen kosten verbonden aan een Sense consult.
Voor boven de 25 jaar zijn er aan deze consulten wel kosten verbonden. Er kan uitsluitend met pin betaald worden. Bellen voor een afspraak tussen 08.30 en 10.00 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur naar GGD Soa-polikliniek, (020) 555 5822. Ook kunt u online een afspraak maken

Ik heb chlamydia, ben ik nu onvruchtbaar?
Chlamydia kán een eileiderontsteking veroorzaken. Als dit niet op tijd wordt behandeld, kan verminderde vruchtbaarheid het gevolg zijn. De kans op onvruchtbaarheid wordt groter wanneer iemand vaker dan één keer chlamydia heeft gehad. Aangezien een chlamydia infectie zonder klachten aanwezig kan zijn, is het belangrijk om regelmatig voor onderzoek te komen bij wisselende seksuele contacten.

Ik ben alleen gepijpt zonder condoom, loop ik risico voor soa?
De meeste soa zijn door slijmvliescontact overdraagbaar. Dat betekent dat er niet per se sprake hoeft te zijn van penetratie en sperma. Orale seks (pijpen) is dus ook een manier om soa op te lopen.

Waarom moet ik na 7 dagen mijn testuitslagen alsnog opvragen als ik net mijn voorlopige uitslag heb gehad?

 • na 7 dagen hebben wij alle uitslagen compleet.
 • u dient altijd uw testuitslagen op te vragen, ook al heeft u geen klachten.
 • veel infecties geven geen klachten, maar zijn wel schadelijk.
 • aanvullend onderzoek is soms noodzakelijk.
 • zonodig krijgt u (extra) behandeling.
 • voor onderzoek en behandeling van partners.