Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Discover studie

30 maart 2017

Op deze pagina - Discover studie


Nieuwe studie naar pre-expositie profylaxe (PrEP) bij de GGD Amsterdam: DISCOVER studie.

DISCOVER is een medisch-wetenschappelijk onderzoek waarin onderzocht wordt of een nieuw experimenteel geneesmiddel veilig en effectief is voor gebruik voor gezonde volwassenen ter voorkoming van een hiv-infectie. Het voorkomen van een hiv-infectie voordat er risico op hiv is gelopen, is ook bekend als pre-expositie profylaxe (PrEP). Het experimentele geneesmiddel dat bij dit onderzoek wordt beoordeeld is een pil die zowel emtricitabine als tenofoviralafenamide bevat (F/TAF). Doelgroep zijn mannen en transgendervrouwen die seks hebben met mannen.

Dubbelblind onderzoek

Op basis van toeval krijgt u ofwel het experimentele PrEP geneesmiddel F/TAF ofwel Truvada® (dat emtricitabine en tenofovirdisoproxilfumaraat bevat). U en uw onderzoeksarts/ onderzoeksverpleegkundige weten niet welk onderzoeksgeneesmiddel u gebruikt. Zowel Truvada®  als F/TAF zijn door de Food and Drug Administration (FDA) en het European Medicines Agency (EMA) goedgekeurd voor gebruik als onderdeel van chronische hiv-behandeling. Alleen Truvada® is in de Verenigde Staten, Canada en de Europese Unie goedgekeurd voor gebruik als PrEP. Het gebruik van F/TAF als PrEP wordt onderzocht en zou mogelijk niet effectief kunnen zijn.
De DISCOVER studie is geïnitieerd en gefinancierd door het farmaceutische bedrijf GILEAD Sciences, Inc., Foster City, VS.

Aan dit internationale, medisch-wetenschappelijk onderzoek zullen in totaal ongeveer 5000 proefpersonen meedoen in ongeveer 100 centra in Noord-Amerika en Europa. Het aantal personen dat in Nederland kan deelnemen aan de studie is afhankelijk van de snelheid waarmee internationaal het totaal aantal deelnemers bereikt wordt. In totaal hebben we 663 aanmeldingen voor deze studie ontvangen. Naar verwachting zullen er in Nederland 100-150 personen deel kunnen nemen in de studie. We zullen personen die zich in de aanmeldperiode hebben aangemeld vanaf eind maart t/m juni 2017 per email of telefonisch uitnodigen voor een screeningsbezoek.
Het is niet meer mogelijk om u aan te melden voor deze studie.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze studie kunt u een e-mail sturen naar discover@ggd.amsterdam.nl  of telefonisch contact opnemen met (020) 555 3999.