Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Hoe kom je aan PrEP?

20 februari 2018

Recept

PrEP kan door een arts, bijvoorbeeld je huisarts, worden voorgeschreven. De arts kan hiervoor de Nederlandse PrEP richtlijn gebruiken. In deze richtlijn staat beschreven wat PrEP is, hoe het werkt, welke testen voorafgaand aan en tijdens het PrEP-gebruik moeten worden uitgevoerd, en hoe hij/zij het kan voorschrijven. Ook de Soa-polikliniek van de GGD Amsterdam kan PrEP voorschrijven in het kader van het InPrEP project. U wordt dan eerst gescreend om te bepalen of u in aanmerking komt voor PrEP en dit middel veilig kunt gebruiken. Hier kunt u zich aanmelden voor screening via InPrEP.

Vergoeding

De kosten van PrEP worden niet vergoed, je moet het dus zelf betalen. Nieuw is de mogelijkheid om met een recept generieke PrEP van het het bedrijf Centrafarm b.v. te kopen bij de apotheek. De prijs bedraagt ongeveer 50 euro voor een potje van 30 pillen. Op het recept moet wel je nierfunctie en “Centrafarm” worden vermeld.

Regelmatig testen

Het is belangrijk dat je je laat testen op soa en hiv voordat je PrEP gaat slikken, en elke drie maanden daarna. Dat kan kosteloos bij een GGD of via mantotman.nl. Ook is het van groot belang om driemaandelijks je nierfunctie te laten controleren (met een bloedtest) en je op hepatitis C te laten testen. Dat kan via je huisarts; de kosten van deze niertest en hepatitis C-test gaan dan van je eigen risico af. Er is ook een mogelijkheid om via InPrEP je te laten testen op Hepatitis C en je nierfunctie te laten controleren. Er vindt in het kader van InPrEP tevens vragenlijstonderzoek plaats. Hierover krijg je meer informatie tijdens je bezoek.

Er zijn diverse websites die je informeren over PrEP. Zie bijvoorbeeld:

http://www.prepnu.nl/

https://ptu.nu/

https://mantotman.nl/nl/alles-over-mannenseks/hiv-en-soas/PrEP

Let op: in Nederland is het officieel verboden om generieke medicatie via internet te bestellen in het buitenland.