Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

PrEP: vraag en antwoord

17 maart 2017

Wat is PrEP?

PrEP staat voor pre-expositie profylaxe. Dit betekent dat je een medicijn neemt voordat je wordt blootgesteld aan een ziekteverwekker. In dit geval betekent het een pil innemen om een hiv-infectie te voorkomen. PrEP bestaat uit één pil, Truvada. Hierin zitten twee geneesmiddelen die ook worden gebruikt voor behandeling van hiv, namelijk emtricitabine en tenofovirdisoproxil.

Hoe werkt PrEP?

PrEP beschermt de gebruiker tegen hiv. Door PrEP kan hiv moeilijker cellen infecteren. Ook kan hiv zich moeilijker vermeerderen. Daarom heeft iemand die PrEP slikt veel minder kans om met hiv geïnfecteerd te raken.

Hoe neem je PrEP?

Als je PrEP gebruikt slik je in principe elke dag één pil. Voor mensen die regelmatig risico lopen en de beste bescherming willen is het belangrijk om de pil elke dag te nemen op ongeveer hetzelfde tijdstip.

Voor mensen die niet regelmatig risico lopen op een infectie met hiv kan PrEP ook alleen voor en na seks(feestjes) gebruikt worden.

Waarom PrEP?

In Nederland zijn ongeveer 1100 nieuwe hiv- diagnoses per jaar, waarvan 400 in Amsterdam. Ongeveer tweederde van alle nieuwe infecties vindt plaats onder mannen die seks hebben met mannen. Ondanks alle voorlichting over veilig vrijen is er een groep mannen die moeite heeft met (consequent) condoomgebruik. PrEP biedt deze mannen een extra manier om zichzelf te beschermen tegen hiv.

Is PrEP iets voor mij?

PrEP is niet geschikt voor iedereen. Alleen personen met een verhoogd risico op het oplopen van een hiv-infectie, komen in aanmerking. In Nederland zijn dat voornamelijk mannen die seks hebben met mannen met extra risicofactoren voor een hiv infectie. Je moet bovendien hiv-negatief zijn (geen hiv hebben). Verder mag je PrEP niet gebruiken bij sommige ziektes.

Hoe goed werkt PrEP?

Er is een aantal studies gedaan naar de werking van PrEP. Bij deze studies werden mensen voor 90% en meer beschermd tegen hiv als ze hun pillen volgens schema in namen. Wel bleek dat de bescherming veel minder goed was als mensen hun pil niet volgens schema innamen. PrEP biedt geen enkele bescherming tegen andere soa zoals chlamydia, gonorroe en syfilis; dit is de belangrijkste reden waarom bij PrEP gebruik condooms noodzakelijk blijven.

Hoe blijf ik op de hoogte van nieuwe PrEP projecten?

Hou voor nieuwe PrEP projecten bij de GGD Amsterdam deze website in de gaten.

Lees meer over PrEP