Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Wat is tuberculose?

16 oktober 2012

Op deze pagina - Wat is tuberculose?


Tuberculose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie (Mycobacterium tuberculosis).

De meest voorkomende vorm van tuberculose is longtuberculose, maar tuberculose komt ook voor in andere delen van het lichaam zoals nieren, gewrichten en klieren.

Is tuberculose besmettelijk?

Patiënten met longtuberculose kunnen besmettelijk zijn voor andere mensen wanneer bij het hoesten bacteriën in de lucht komen. Inademing van deze bacteriën kan tot infectie leiden. In de longen kunnen deze bacteriën na enige tijd of pas na jaren een ontsteking veroorzaken. Via bloed- en lymfebanen kunnen na een infectie de bacteriën ook in andere organen terechtkomen en daar een tuberculeuze ontsteking veroorzaken. Gelukkig krijgt gemiddeld slechts 10% van de geïnfecteerde mensen de ziekte tuberculose. Het lichaam maakt afweerstoffen die meestal voldoende krachtig zijn om een ontsteking in onze organen te voorkomen, terug te dringen of te genezen.


Wat zijn de klachten?

Wanneer de afweer tekort schiet, treedt er weefselbeschadiging op en wordt de ziekte actief. In dit stadium van tuberculose kunnen (vage) klachten ontstaan zoals moeheid, hoesten en gebrek aan eetlust.