Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Informatie voor scholen

10 oktober 2012

2803.jpg

Signaalwijzer meisjesbesnijdenis

Deze informatiefolder van de jeugdgezondheidszorg ontvangen leerkrachten van de JGZ arts of verpleegkundige. In deze folder staat informatie over op welke signalen je als leerkracht kan letten bij meisjes die afkomstig zijn (of waarvan de ouders afkomstig zijn) uit een land waar veel meisjes besneden worden (een risicoland).
Wanneer gesprekken met ouders de zorgen over een mogelijke besnijdenis bij het meisje niet weg kunnen nemen, maakt de JGZ graag gebruik van de mogelijkheden van de school om signalen op te vangen.
Signaalwijzer Vrouwelijke Genitale Verminking (PDF, 69 kB)

Meisjesbesnijdenis is No Game

In de aanpak van VGV vormen de jongeren een speciale doelgroep.
No Game is een gemotiveerde groep jongeren in de leeftijd van 15 tot 24 jaar met verschillende culturele achtergronden. Sinds 2006 geven zij op aanvraag van scholen of jongeren zelf, gratis voorlichting aan jongeren over VGV op middelbare scholen en andere plekken waar jongeren samenkomen.

No Game werkt volgens het principe peer-to-peer educatie: voorlichting voor en door jongeren. Uit ervaring blijkt dat jongeren gemakkelijker praten over complexe onderwerpen met leeftijdsgenoten dan met volwassenen. Het is belangrijk zich bij de preventie van meisjesbesnijdenis te richten op jongeren uit de risicogroepen (jongeren uit landen waar VGV nog voorkomt) en andere leeftijdsgenoten. No Game vindt het belangrijk dat iedereen weet wat meisjesbesnijdenis is en dat er open over gepraat kan worden. Daarnaast probeert No Game jongeren bewust te maken van wat zij kunnen doen als iemand in hun omgeving te maken krijgt met meisjesbesnijdenis.

No Game is druk bezig met nieuwe financiering van het project. Tot die tijd geeft No Game geen voorlichtingen.
Wil je alvast aangeven dat je interesse hebt in een voorlichting in 2012, of je wilt informatie over meisjesbesnijdenis? Mail dan naar nogame@pharos.nl

Meer informatie

Bekijk de website van 'No Game'