Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

24 maart: Wereld Stop Tuberculose Dag

20 maart 2017

In het kort

Donderdag 24 maart wordt er wereldwijd stilgestaan bij de strijd tegen tuberculose.

Op deze pagina - 24 maart: Wereld Stop Tuberculose Dag


Op 24 maart is het Wereld Stop Tuberculose Dag, de dag waarop mondiaal aandacht wordt gevraagd voor de strijd tegen tuberculose. Tuberculose is de meest dodelijke infectieziekte ter wereld. Elke dag sterven bijna 5.000 mensen aan tuberculose.

Kitty van Weezenbeek, algemeen directeur van KNCV Tuberculosefonds:
“1,8 miljoen mensenlevens per jaar. Dat is onacceptabel voor een ziekte die goed te genezen is. Dat aantal moet dus drastisch omlaag. Daarbij is de opkomst van medicijnresistentie een groot gevaar. Onlangs zijn, voor het eerst in meer dan 40 jaar, nieuwe medicijnen beschikbaar gekomen voor de behandeling van MDR-tbc (multiresistente tuberculose). Het komt er nu op aan om deze medicijnen op een veilige manier toe te passen, zodat geen nieuwe vormen van resistentie ontstaan.”

Tuberculose in Nederland licht gestegen

Volgens de vandaag gepubliceerde cijfers van het RIVM werd in 2016 bij 889 patiënten tuberculose vastgesteld. Dat is 3% meer dan in 2015 toen er 861 patiënten waren en 9% meer dan in 2014 (815). Multiresistente tuberculose werd in 2016 bij 13 patiënten vastgesteld (tien in 2015).

In Nederland is de verspreiding van tuberculose goed onder controle dankzij een goedwerkend systeem van tbc-opsporing en –behandeling. Maar in een tijdperk waarin mensen migreren en over de hele wereld reizen, blijft een goedwerkende en effectieve bestrijding van de grensoverschrijdende ziekte hard nodig.

Bron: KNCV Tuberculosefonds

Meer informatie: