Pad tot huidige pagina

Amsterdamse aanpak valpreventie trapt af

Het letsel dat mensen kunnen oplopen na een valincident, maakt vaak een einde aan de zo gekoesterde zelfstandigheid. Daarmee hebben valincidenten een enorme impact op iemands kwaliteit van leven. Maar mensen moeten zich er ook van bewust zijn dat ze er zelf iets aan kunnen doen. ‘Laat je niet vallen’ is een oproep aan ouderen om in actie te komen.

Het afgelopen jaar vielen 38.000 65-plussers in Amsterdam. Dit is voor de GGD Amsterdam aanleiding om hier wat aan te doen en dit aantal incidenten terug te dringen. Op zaterdag 17 februari start daarom de Amsterdamse Aanpak valpreventie ‘Laat je niet vallen’.

Aandacht en activeren

Met deze campagne wil de GGD meer aandacht vragen voor het thema en mensen ook verleiden tot actie over te gaan. Welke actie nodig is, verschilt van persoon tot persoon.

De aanpak start in twee gebieden Buitenveldert en Oud-Noord. Fysiotherapeuten gaan hier valpreventietrainingen geven. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals apk-keuringen voor de rollator, er is aandacht voor het gezichtsvermogen en ook hoe je duizeligheid - vaak een gevolg van medicatie - kunt voorkomen.

Aftrap

De aftrap vindt plaats tijdens de Valentijnsbijeenkomst in de Nieuwe Poort in Amsterdam-Zuid. Met een ludieke bijdrage van Marja Middeldorp (bekend van het RTL4 programma ‘Hoe Schoon Is Jouw Huis?’) wordt de Amsterdamse aanpak vandaag gelanceerd.

Lees verder het persbericht (PDF, 86 kB) en kijk op website laatjenietvallen.nl.