Pad tot huidige pagina

Gemeente Amsterdam wint Rookvrije Generatie Award 2018

20 maart 2018

De gemeente Amsterdam heeft de Rookvrije Generatie Award 2018 gewonnen. Wethouder Eric van der Burg nam 19 maart de prijs namens Amsterdam in ontvangst. Voor iedereen die gestemd heeft, hartelijk bedankt! Jij hebt meegeholpen aan het binnenhalen van deze prijs.

Tabaksontmoedigingsbeleid

Amsterdam is één van de koplopers als het gaat om tabaksontmoediging. Zo hebben we ons als eerste gemeente aangesloten bij de Alliantie Nederland Rookvrij! Ook zijn we de eerste gemeente met beleid waarin het ‘voorkomen dat jongeren beginnen met roken’ en ‘terugdringen van het aantal rokers’ centraal staan. Concreet betekent dit dat we een breed pakket aan acties ondernemen. Zo ondersteunen we alle Amsterdamse scholen en sportverenigingen die rookvrij willen worden. Ook zijn we betrokken bij initiatieven van bewoners, een voorbeeld daarvan is de pont over het IJ, die recent helemaal rookvrij is geworden.

Rookvrije sporten en spelen

Verder geven we als gemeente het goede voorbeeld; de gemeentegebouwen zijn rookvrij en we bieden alle medewerkers stoppen met roken ondersteuning aan. In 2018 gaan we onder andere verder met het rookvrij maken van de sport, zo worden de ligweides bij zwembaden en grote sportevenementen rookvrij. Bijvoorbeeld de Coolste Baan van Nederland, de rookvrije schaatsbaan in het Olympisch Stadion. Roken is niet toegestaan naast de baan of bij de ingang. Ook gaan we ervoor zorgen dat Amsterdamse kinderen rookvrij kunnen spelen; we hebben de ambitie om alle attracties, populaire Amsterdamse bezienswaardigheden, speeltuinen en kinderboerderijen rookvrij te maken.

Over de awards

De Rookvrije Generatie Awards is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds opgezet om initiatieven die ervoor zorgen dat kinderen rookvrij opgroeien te belonen en te stimuleren. Stemmen via de website telden voor 50% mee in de einduitslag. De andere 50% werd toegekend door een jury.

Onder een videoverslag van de uitreiking (Vanaf 1.02 min. neemt Eric van der Burg de award in ontvangst namens Amsterdam):