Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
  • Home
  • Nieuwsoverzicht
  • Hepatitis A-vaccin tekort in Europa: vaccinatie-adviezen tijdelijk aangepast
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Hepatitis A-vaccin tekort in Europa: vaccinatie-adviezen tijdelijk aangepast

In het kort

Het LCR heeft het beleid met betrekking tot hepatitis A aangepast. Reden is dat er een tekort is aan hepatitis A-vaccins.

Op deze pagina - Hepatitis A-vaccin tekort in Europa: vaccinatie-adviezen tijdelijk aangepast


Door een toenemende vraag naar hepatitis A-vaccins en het achterblijven van de productiecapaciteit is er in Europa een tekort ontstaan aan hepatitis A-vaccin.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering heeft de richtlijnen voor het krijgen van een hepatitis A-vaccin daarom tijdelijk aangepast. Hiermee worden de nog beperkt beschikbare vaccins zo effectief mogelijk ingezet voor die reizigers die de hoogste risico’s lopen.

Aanpassingen:

  1. Uit recente onderzoeken blijkt dat het risico op hepatitis A voor reizigers naar Turkije, Thailand en Zuid-Afrika de afgelopen jaren het sterkst is gedaald. Tijdelijk wordt voor reizigers naar deze drie landen geen vaccin geadviseerd.
  2. Vaccinaties tegen hepatitis A bestaan uit een serie van twee of drie vaccins. Het eerste vaccin beschermt minimaal 1 jaar, hoogstwaarschijnlijk in ieder geval 3 jaar. Daarom wordt tijdelijk geen tweede vaccin geadviseerd als het eerste vaccin korter dan 3 jaar geleden is gegeven.
  3. Van het gecombineerde hepatitis A- en B-vaccin worden normaal gesproken twee vaccins gegeven voor de reis. De meeste reizigers zijn na één vaccinatie voldoende beschermd tegen hepatitis A. Daarom wordt de tweede vaccinatie uitgesteld tot de voorraden in Nederland weer op peil zijn.

De verwachting is, dat het hepatitis A-vaccin in het vierde kwartaal van 2017 weer op voorraad zal zijn in Nederland.

Maatregelen om risico op hepatitis A te verkleinen

Algemene hygiëne maatregelen kunnen in zekere mate de kans op besmetting met het hepatitis A-virus ook verkleinen, maar omdat hepatitis A heel besmettelijk is, is goede hygiëne alleen meestal niet voldoende.
Meer informatie:  GGD Reizigersvaccinaties.