Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Pas op voor de eikenprocessierups!

In het kort

Als u het groen opzoekt in en rond Amsterdam, let er dan op dat er in de buurt van eikenbomen mogelijk eikenprocessierupsen aanwezig zijn. Deze kunnen met hun brandharen irritatie van de huid of ogen veroorzaken.

Op deze pagina - Pas op voor de eikenprocessierups!


Foto: Leo van den Heuvel

Bij mooi weer is het fijn om buiten te zijn of naar het park te gaan, bijvoorbeeld om te picknicken. Maar pas op dat u, in de buurt van eikenbomen, dan niet in contact komt met de brandharen van de eikenprocessierups. De brandharen kunnen irritatie van de huid of ogen veroorzaken. Kijk daarom goed, ook in uw eigen tuin, of er nesten zijn tegen de stam of op takken van een eik.

Foto Rob VermeulenDe eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van de eik. Van april tot begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Na een aantal vervellingen komen groepen rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eiken. Deze bolvormige nesten bestaan uit een spinsel van draden, brandharen, vervellingshuid en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts ‘in optocht' (vandaar de naam processierups) op zoek naar voedsel.

Niet te verwarren met...

In deze periode zijn er ook veel andere soorten rupsen te zien zoals de stippelmotrups. Hierbij wordt een boom geheel ingesponnen. Deze rupsen, die vaak verward worden met de eikenprocessierups, zijn voor mensen onschuldig en worden om die reden niet bestreden.

Waar in Amsterdam komen eikenprocessierupsen voor?

Op deze kaart kunt u zien op welke locaties de afgelopen seizoenen nesten van de eikenprocessierups gevonden zijn.

Meer informatie