Pad tot huidige pagina

Staatssecretaris Paul Blokhuis op bezoek in Amsterdam voor de Rookvrije Generatie

In het kader van de Rookvrije Generatie bezocht Paul Blokhuis, staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport, op maandag 26 maart Amsterdam Noord. De staatssecretaris werd in het Huis van de Wijk aan het Waterlandplein van harte welkom geheten door Eric van der Burg, wethouder Zorg en Welzijn. Tijdens zijn bezoek ging hij in gesprek met diverse professionals die betrokken zijn bij de Rookvrije Generatie en een rookvrij Amsterdam.

Rookvrij opgroeien

Een verloskundige van een praktijk in Noord ging met de staatssecretaris in gesprek over het stimuleren van rookvrije zwangerschappen. Deze verloskundigenpraktijk doet mee aan een pilot om zwangeren te helpen te stoppen met roken, zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte (Promise). Hierbij wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een CO2 meter. Met deze meter kan getest worden of vrouwen rook hebben binnengekregen (dat kan door zelf te roken maar ook als er in huis gerookt wordt). De meter test verder wat de winst is als zwangeren stoppen met roken, dat blijkt in de praktijk een enorme stimulans. De CO2 meter kan ook gebruikt worden voor rokende partners of andere familieleden. De staatssecretaris heeft ter plekke ook zelf de CO2 meter uitgeprobeerd.

Daarnaast worden zowel verloskundigen als kraamzorgmedewerkers getraind om vrouwen te motiveren. Ook de groepen waar zwangere vrouwen gezamenlijk een consult krijgen, zorgen voor positieve effecten. Na de zwangerschap wordt de zorg voor het kind uitgevoerd door professionals van het Ouder- en Kindteam.

Rookvrije school

De staatssecretaris sprak verder met een rector van een middelbare school in Zuid en een zorgcoördinator van een middelbare school in Noord over een rookvrije school zijn en wat dat betekent. Er werd gesproken over het realiseren van een rookvrij schoolplein. En hoe zorg je er dan voor dat rokende leerlingen dan niet door de buurt gaan zwerven? Als school heb je immers weinig zicht en invloed op leerlingen die tijdens de pauzes de buurt ingaan. Verder werd het rookgedrag van docenten besproken. Zij zouden het goede voorbeeld moeten geven, maar dat blijkt in de praktijk nog niet zo gemakkelijk.

Rookvrije straat

David Koetsier, een bevlogen huisarts in Amsterdam Noord, nam de staatssecretaris tussendoor mee naar de Beverwijkstraat. David Koetsier was de aanjager om deze straat rookvrij te maken. Deze straat in Noord is de eerste rookvrije straat in Nederland.

Rol zorgverzekeraars

Met Zilveren Kruis erbij werd gesproken over de mogelijkheden om hulp bij stoppen met roken buiten het verplicht eigen risico te stellen. In de huidige polis is opgenomen dat slechts één keer per jaar, vrijgesteld van eigen risico, een cursus kan worden gevolgd. Medicatie is echter niet vrijgesteld van eigen risico. Aangetoond is dat juist de combinatie van therapie en medicatie de grootste kans van slagen heeft. Voor mensen die in armoede leven blijkt daarnaast uit onderzoek dat één van de belangrijkste barrières om niet te stoppen met roken de eigen financiële bijdrage is. Voor de verzekeraar blijkt het ingewikkeld om preventie op te nemen, aangezien de zorgverzekeringswet vooral op de zorg is gericht. Mogelijk biedt het landelijk preventieakkoord hier de ruimte voor.