Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Een teek…? Pak m beet

4 april 2017

In het kort

Met het voorjaar zoeken veel mensen de natuur op. Maar het is mogelijk om dan een tekenbeet op te lopen, ook in uw eigen achtertuin. Meestal zonder gevolgen maar teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Van 3 t/m 7 april is de Week van de Teek 2017.

Op deze pagina - Een teek…? Pak m beet


Het is lente en iedereen trekt erop uit om te genieten van de natuur, maar in deze periode zijn ook de teken weer actief! Teken komen op veel plaatsen in Nederland voor. Ze leven in bossen, duinen, heidegebieden, weilanden maar ook in stadsparken en tuinen. Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Een tekenbeet is vaak onschuldig, maar kán u ziek maken als de teek lang genoeg op de huid zit.

Teken ook in stadsparken en tuinen

Ruim 1 op de 5 tekenbeten wordt opgelopen binnen stedelijk gebied. Vooral in stadsparken of bossen (ongeveer de helft) en de eigen tuin (ongeveer 1 op de 3 tekenbeten) worden mensen gebeten door teken. Dat blijkt uit onderzoek naar de tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl sinds 2012. Hiermee is voor het eerst in kaart gebracht welk deel van alle tekenbeten binnen stedelijk gebied plaatsvindt.

Een teek kan de ziekte van Lyme overdragen. De meeste mensen worden niet ziek na een tekenbeet. De kans dat je de ziekte van Lyme krijgt na een tekenbeet wordt geschat op 2% (2 op de 100 tekenbeten).

Maatregelen

Hieronder leest u de belangrijkste maatregelen die u kan treffen om tekenbeten en de ziekte van lyme te voorkomen

• Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.
• Controleer uzelf en uw kinderen regelmatig op tekenbeten nadat u in het groen geweest bent. Voorkeursplekken voor teken zijn: liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.
• Haal de teek zo snel mogelijk weg. Hoe korter de teek op de huid zit, hoe minder kans de teek heeft om ziekteverwekkers over te dragen.
• Schrijf de datum op van de tekenbeet.
• Ga naar de huisarts als u na een tekenbeet een verkleuring van de huid op de plek ziet die groter wordt. Deze verkleuring kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
• Ga ook naar de huisarts als u koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn krijgt in de eerste weken na een tekenbeet.

Meer weten

Kijk op de website van het RIVM of op Tekenradar.
Het RIVM heeft ook een app ontwikkeld. Deze app is gratis voor Android en Iphone. Met deze app kun je (ook buiten, zonder internetverbinding) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen. Zie ook onderstaande video's van het RIVM over teken, de ziekte van Lyme en hoe teken te verwijderen.