Zoeken in GGD Amsterdam
Pad tot huidige pagina
Verbergen
De GGD richt zich op alle inwoners van Amsterdam,­ Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn.

Uitbraak hepatitis A onder mannen die seks hebben met mannen

10 april 2017

In het kort

Het aantal gevallen van hepatitis A onder mannen die seks hebben met mannen stijgt, daarom wordt deze doelgroep aangeraden zich te laten vaccineren tegen hepatitis A en B.

Op deze pagina - Uitbraak hepatitis A onder mannen die seks hebben met mannen


Sinds een aantal maanden zien we in Amsterdam een toename van hepatitis A onder mannen die seks hebben met mannen (MSM). Ook in de rest van Nederland en Europa worden meer gevallen van hepatitis A gemeld in deze groep. Mannen die seks hebben met mannen wordt aangeraden zich te laten vaccineren tegen hepatitis A en B.

Nadat er jaren geen gevallen van hepatitis A meer in Amsterdam zijn voorgekomen onder MSM (de laatste melding dateert van 2011), zijn er sinds september 2016 vierentwintig* homo- en biseksuele mannen gemeld bij de GGD Amsterdam die hepatitis A hadden opgelopen via seksueel contact. Sinds februari 2016 blijkt er een internationale uitbraak van hepatitis A te zijn in diverse landen in Europa (Engeland, Duitsland, Italië en Spanje) onder MSM. De verwachting is dat deze uitbraak zich nog verder zal uitbreiden.

Hepatitis A

Hepatitis A is een acute leverontsteking veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Het virus wordt overgedragen via ontlasting van mensen die besmet zijn met dit virus. De verspreiding vindt dan plaats via het  toilet, voorwerpen of via seksueel contact. Vervolgens kan het virus op handen terechtkomen en daardoor direct of via voedsel in de mond.

De klachten bij hepatitis A zijn misselijkheid, vermoeidheid, gebrek aan eetlust, koorts en een griepachtig gevoel. De ontlasting kan lichter van kleur worden (de kleur van stopverf)  en de urine kan donkerder worden (de kleur van cola). Het oogwit en de huid kunnen een gele kleur krijgen. Deze verschijnselen noemt men geelzucht. Deze klachten kunnen enkele weken tot maanden aanhouden. Mensen met hepatitis A kunnen het virus al op anderen overdragen een week voordat ze ziek worden. Vooral volwassenen en mensen met een chronische hepatitis B- of C-infectie kunnen van hepatitis A ernstig ziek worden.

Hepatitis A en B vaccinatie

We adviseren MSM zich te laten vaccineren tegen zowel hepatitis A als B. Dit kan onder andere via het hepatitis B-vaccinatieprogramma voor risicogroepen. Het hepatitis B-vaccin is dan gratis en het hepatitis A-vaccin wordt tegen gereduceerde prijs aangeboden in een combinatievaccin (€25 per vaccinatie, €75 voor 3 vaccinaties). Mannen die er in het verleden voor gekozen hebben zich zich alleen tegen hepatitis B te laten vaccineren, kunnen zich alsnog voor hepatitis A laten vaccineren via de huisarts of via het Reizigersadvies- en Vaccinatiebureau van de GGD. Hiervoor kan online een afspraak worden gemaakt.

Mannen die nog nooit tegen hepatitis B zijn gevaccineerd en het gecombineerde hepatitis A en B vaccin willen, kunnen online een afspraak maken via: mantotman.nl of telefonisch: (020) 555 5464.

Een volledige serie van twee hepatitis A vaccinaties geeft bij gezonde mensen een beschermingsduur van 30-40 jaar. Een volledige serie van hepatitis B vaccinaties geeft levenslange bescherming.

Meer informatie over hepatitis A is beschikbaar op de website van het RIVM.

> Overzicht vaccinatielocaties Amsterdam

* stand 7 april 2017; cijfers worden wekelijks geüpdatet.