Cursus Gezond kopen, gezond koken

Over deze cursus

De cursus Gezond Kopen, Gezond Koken gaat over hoe je met weinig geld gezond en lekker eten maakt. Het is bedoeld voor mensen met een laag inkomen die risico hebben op overgewicht, of die kinderen hebben met kans op overgewicht.

Doel en activiteiten

Het doel van deze cursus is om mensen te ondersteunen bij het maken van gezondere keuzes bij het kopen, koken, eten en drinken van voedingsproducten.

De cursus bestaat uit 4 bijeenkomsten. Hij wordt aan een groep van 8 tot 12 deelnemers gegeven. Een diëtist van de Diëtisten Groep Amsterdam geeft de cursus.

Tijdens de eerste bijeenkomst krijgen de deelnemers informatie over gezonde en goedkope producten, gezonde manieren van koken en over gezonde porties eten en drinken.

De tweede bijeenkomst gaat het om lezen wat er op de verpakkingen staat en waar mensen op kunnen letten bij het kopen van gezondere producten. De groep gaat naar de supermarkt.

De derde bijeenkomst gaat over proeven en vergelijken van gezonde en minder gezonde producten en het samen bedenken van een gezond recept.

De laatste bijeenkomst koken de deelnemers volgens dit recept. Zij eten dit samen op en sluiten af met praten over hun ervaringen.

Aanvragen

Lijst

Organisaties in Amsterdam zoals (voor)scholen, religieuze organisaties, taalaanbieders, WPI, HVO-Querido of welzijnsorganisaties kunnen voor hun deelnemers, bezoekers, bewoners of cliënten een cursus aanvragen bij de GGD Amsterdam. De cursus is gratis. In overleg bekijken we of de cursus geschikt is voor de doelgroep.

Aanvragen kan telefonisch of via e-mail:

Achtergrondinformatie

De cursus is 15 jaar geleden ontwikkeld door GGD Amsterdam en Cordaan Thuiszorg. Op dat moment was er geen goede manier om bij een groeiend aantal Amsterdammers het probleem van overgewicht op te lossen.

In 2012 is de cursus door het Centrum Gezond Leven (CGL) van het RIVM erkend als theoretisch goed onderbouwd. In 2019 is hij opnieuw door het CGL erkend en in haar databank opgenomen.