Voedingsinterventie Gezond Kopen, Gezond Koken

19 september 2018

De cursus ‘Gezond Kopen, Gezond Koken’ (GKGK) is ontwikkeld door GGD Amsterdam. De cursus wordt uitgevoerd ter preventie van overgewicht en het stimuleren van gezonder eten en drinken.

De cursus is bedoeld voor mensen met een lage sociaaleconomische status. De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten o.l.v. een diëtiste. De deelnemers leren hoe ze lekker en goedkoop gezond kunnen eten. In de eerste bijeenkomst staat de doelgroepraadpleging centraal. Hierdoor wordt inzicht verkregen in het huidige voedingsgedrag en de wensen van de doelgroep. Tijdens de tweede bijeenkomst krijgen de deelnemers een supermarktrondleiding. Er wordt uitleg gegeven over het lezen van etiketten. Op de derde bijeenkomst staan smaaktesten en het samenstellen van een gezonde maaltijd centraal. Op de vierde bijeenkomst wordt er samen gekookt en gegeten om ervaring op te doen in een gezonde bereidingswijze.

Gezond kopen gezond koken in beeld

Zie ook het kookprogramma Gezond kopen gezond koken. In iedere aflevering volgen we vier Amsterdammers die gezondere keuzes over eten willen maken. Een diëtiste neemt de deelnemers mee naar de supermarkt waar ze samen kijken waar je op kunt letten bij het kopen van gezonde producten. Daarna gaan ze in de keuken aan de slag met een gezond gerecht.

Doel

Het doel van de cursus is preventie van overgewicht door het stimuleren van een gezonder eet- en drinkgedrag.

Doelgroep

De doelgroep is volwassen inwoners met een lage sociaaleconomische status (SES).
In het kader van de aanpak van sociaaleconomische gezondheidsverschillen in Diemen is voor voedingsvoorlichting onder de lage SES groepen gekozen.

Meer informatie

Afdeling Epidemiologie, Gezondheidsbevordering & Zorginnovatie (EGZ)
tel. (020) 555 5495
E-mail: egz@ggd.amsterdam.nl

Rianca Scheffel
tel. 06 2255 7944
E-mail: rscheffel@ggd.amsterdam.nl