Voor je het weet zijn ze groOt

‘Voor je het weet zijn ze groOt' is een ouderbijeenkomst over opvoeding ,voeding en bewegen, waarin interactieve theaterscènes en groepsbesprekingen met elkaar afgewisseld worden.

Tijdens de ouderbijeenkomst krijgen de ouders informatie over hun rol bij ontbijten, snoepen & snacken, gamen en buitenspelen. De bijeenkomst heeft een positieve insteek. De opvoedkundige onderwerpen die aan bod komen zijn: regels stellen en afspraken maken, aandacht voor het gewenste gedrag, complimenten geven, kind aanspreken en corrigeren. Bij het programma horen meegeefmateriaal, wervingsmaterialen en -strategieën. De ouderbijeenkomst wordt gegeven door twee acteurs van DNL Theatercollectief en een getrainde gesprekleider (opvoedadviseur of preventiemedewerker). Geadviseerd wordt 'Voor je het weet zijn ze groOt', in te zetten in een breed leefstijlprogramma, zoals Jump-in.

Doel

Ouders versterken hun opvoedvaardigheden om hun kinderen een gezond voedings- en beweegpatroon aan te leren.

Implementatiedoel

De opkomst bij het interactief theater 'Voor je het weet zijn ze groOt' is minimaal verdubbeld ten opzichte van een reguliere ouderbijeenkomst. Onder de aanwezige ouders is tevens de doelgroep aanwezig die niet bereikt worden door andere media zoals de klassieke oudervoorlichting, folders, brochures, adviezen en informatie van experts (JGZ-verpleegkudigen, opvoedkundigen, diëtisten etc.)

Doelgroep

Ouders met kinderen van 4-12 jaar, met name ouders met kinderen die onvoldoende bewegen en ongezond eten. Tevens is het programma geschikt voor ouders die de Nederlandse taal in mindere mate beheersen.