Regio Amstelland, Gezondheidsmonitor volwassenen en ouderen 2016

Nieuwe publicatie:
Gezondheid in beeld_65 plussers in de regio Amstelland_2016 (PDF, 2,7 MB)


Rapportages Gezondheid in Beeld Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn gereed

Kijk op ‘Gezondheid in Beeld’ voor de cijfers over twintig gezondheidsthema’s uit de Gezondheidsmonitor 2016.

Wat is de Gezondheidsmonitor 2016?

De  Gezondheidsmonitor 2016 is een grootschalig gezondheidsonderzoek van de GGD Amsterdam onder volwassenen en ouderen in de regio Amstelland en Amsterdam. Het onderzoek wordt elke vier jaar gehouden. In 2016 hebben ruim 6.500 inwoner uit de regio Amstelland een gezondheidsvragenlijst ingevuld.
In de vragenlijst stonden vragen over onder andere:

  • ziekten, aandoeningen en lichamelijke beperkingen;
  • welbevinden, sociale contacten en mantelzorg;
  • leefomgeving, zoals woonsituatie en geluidshinder;
  • leefstijl, zoals roken, alcoholgebruik, voeding en bewegen

Publicaties van eerdere Gezondheidsmonitors bekijken?

> Bekijk hier de Amstelland Gezondheidsmonitor 2010.

Waarom de Gezondheidsmonitor?

De GGD voert het onderzoek elke vier jaar uit in opdracht van de gemeenten in haar werkgebied. Gemeenten moeten op de hoogte blijven van de gezondheid van hun inwoners vanuit de Wet publieke gezondheid. De resultaten van het onderzoek helpen de gemeenten en de GGD bij het opstellen van hun volksgezondheidsbeleid. Het onderzoek geeft antwoord op vragen zoals: komen bepaalde gezondheidsproblemen in onze gemeente vaker voor dan elders in Nederland? Passen de voorzieningen bij wat mensen nodig hebben om zo gezond mogelijk te leven? Zijn er veranderingen vergeleken met het vorige gezondheidsonderzoek?

Landelijke cijfers

Landelijke en regionale cijfers van de Gezondheidsmonitor volwassenen/ouderen 2016 kunt u vinden op CBS StatLine en op VZinfo. Bijna een half miljoen Nederlanders van 19 jaar en ouder namen in 2016 deel aan dit grootschalige onderzoek door een vragenlijst in te vullen. Hierdoor kunnen we een goede vergelijking maken met de bevolking van de rest van Nederland. De GGD Amsterdam werkt in dit project namelijk samen met GGD GHOR Nederland, het Centraal Bureau voor de Statistiek, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en alle GGD’en in Nederland.