Nieuwsbrief #29

november 2018

Nieuwsbrief #29

Lijst


Inhoud

  • Valanalyse helpt vallen voorkomen
  • Start wervingscampagne voor Sarphati Cohort
  • Japanse prinses Kiko Akishino op bezoek vanwege de GroeiGids
  • Gezonde School nieuws
  • Publicaties
  • Colofon

Valanalyse helpt vallen voorkomen

 

In 2017 vielen alleen al in Amsterdam 38.000 ouderen. Een gebeurtenis met grote impact op iemands kwaliteit van leven. Met de Amsterdamse aanpak 'Laat je niet vallen' wil de GGD Amsterdam meer aandacht vragen voor het thema valpreventie. In dit interview vertelt fysiotherapeut Marjolein Kuijt over de Valanalyse: een onmisbare screeningstool om valrisico's in kaart te brengen en zo vallen te voorkomen. Dat ouderen vaak vallen, maakt Marjolein heel strijdbaar om valpreventie op de agenda te krijgen: "Want valpreventie werkt."

Lees meer.


Start wervingscampagne voor Sarphati Cohort

Op maandag 15 oktober jl. was het zover: de Sarphati app werd gelanceerd en het Sarphati promotieteam startte op twee Ouder- en Kindteam locaties in Amsterdam om ouders te werven voor het onderzoek.

De Sarphati app en het Sarphati Cohort vormen de kern van Sarphati Amsterdam. Dit is een uniek wetenschappelijk onderzoeksinstituut, gericht op 'research for healthy living' en gevestigd in Amsterdam. Onderzoekers en professionals van Amsterdamse universiteiten en gezondheidsinstellingen zijn nauw betrokken bij dit instituut. Zij gebruiken hun expertise om in multidisciplinaire teams onderzoek te doen naar de oorzaken én mogelijke oplossingen voor welvaartsziekten zoals diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten.

Lees meer.


Japanse prinses Kiko Akishino op bezoek vanwege de GroeiGids

Foto: Françoise Rondaij-Koch

Hoog Japans bezoek bij De GroeiGids in het Ouder- en Kindteam Binnenhof. Prinses Kiko Akashino uit Japan kwam op bezoek in Amsterdam, om zich te informeren over de werkwijze van de GroeiGids, de bekende serie boekjes voor (aanstaande) ouders, groeigids.nl en de GroeiGids app. Er bestaat al langere tijd een hechte band tussen professionals in de preventieve zorg in Japan en Nederland, waarbij informatie en kennis wordt uitgewisseld.

Hoofdredacteur van de GroeiGids, Anneke Kesler ontving de prinses en lichtte het programma toe. De ochtend begon met een drietal presentaties: een jeugdverpleegkundige vertelde over de GroeiGidsen en welke kanalen (groeigids website, app en vlog) er naast de papieren GroeiGids nog meer gebruikt worden om de ouders te bereiken en (preventief) te informeren. Aan de hand van praktijkvoorbeelden werd prinses Kiko vervolgens geïnformeerd hoe de zorg in Amsterdam zo goed mogelijk wordt afgestemd op het kind en de ouders.

Lees meer.


Gezonde School nieuws

We gaan voor een gezond schooljaar!

Het eerste kwartaal van het schooljaar zit er op. Dat betekent dat de herfstkleuren in het Vondelpark sfeer brengen en dat het VO-team weer aan de slag is gegaan met Gezonde School. Met veel VO scholen zijn de eerste acties vastgelegd om er een gezond jaar van te maken.

Gezonde leerlingen presteren beter

Als leerlingen zich fit voelen en lekker in hun vel zitten, doen ze het ook beter op school. Al op jonge leeftijd kunnen we met leerlingen een belangrijke basis leggen voor een gezonde leefstijl, waar ze hun leven lang van kunnen profiteren. Daarom willen we graag dat een gezonde leefstijl voor jongeren vanzelfsprekend wordt. Op een gezonde school gebeurt dat door een gezonde omgeving, goede lessen op school, heldere regels en protocollen, en door ouders te betrekken.

Vernieuwde tools

Een school start met Gezonde School als eerst met het kiezen van een thema: bewegen, voeding, genotmiddelen, welbevinden, relaties en seksualiteit, slaap of mediawijsheid. De keuze wordt mede bepaald door het schoolgezondheidsprofiel dat uit 'Jij en je gezondheid' komt rollen. Op welk thema kunnen leerlingen wel een gezondheidsboost gebruiken? In Amsterdam-Amstelland helpen we scholen in kaart brengen hoe ze ervoor staan op het gekozen gezondheidsthema. Wat gaat al goed op de pijlers educatie, signaleren, omgeving en beleid? Waar liggen nog kansen om effectiever te zijn? De vernieuwde preventiescan geeft samen met de website www.gezondeschoolamsterdam.nl een nog concreter beeld en handvatten om mee aan de slag te gaan. We wensen ieder een succesvol en gezond nieuw schooljaar!Colofon


Lijst

De afdeling Epidemiologie, Gezondheidsbevordering en Zorginnovatie (EGZ) is onderdeel van de GGD Amsterdam en meet de staat van de gezondheid van de bevolking in Amsterdam e.o.*
De onderzoeksresultaten worden meegenomen in het gezondheidsbeleid en toegepast bij gezondheidsbevordering én zorginnovatie. Hierbij kan gedacht worden aan het bevorderen van een gezonde leefstijl, een gezonde school of een gezonde wijk.

* De GGD Amsterdam richt zich op alle inwoners van Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn