Lancering Facebookpagina Eritreeërs Gezond - laagdrempelige gezondheidsinformatie voor Eritrese nieuwkomers

31 oktober 2017
-
Jadran Bonacic (Communicatie)

Maandag 11 september is de Facebookpagina Eritreeërs Gezond live gegaan. Hier helpen Eritrese zorgprofessionals die in Nederland verblijven, Tigrinya sprekende nieuwkomers met informatie over gezondheid en zorg in Nederland in hun eigen taal. Nederlandse professionals van GGD Amsterdam, Utrecht en Kennemerland en expertisecentrum gezondheidsverschillen Pharos (buddy’s) ondersteunen de Eritrese professionals bij het beantwoorden van vragen en verstrekken van betrouwbare informatie. Als je contact hebt met Eritrese nieuwkomers, wijs hen dan op dit online platform. Goitom Mehari en zijn ‘buddy’ Kristel de Lijster (Jeugdgezondheidszorg) vertellen je er meer over.

Op Eritreeërs Gezond kunnen Tigrinya sprekende nieuwkomers vragen stellen en ze krijgen dan antwoord in Tigrinya en Nederlands. Vanuit de GGD Amsterdam zijn voornamelijk de afdelingen JGZ en EGZ betrokken. Goitom en Kristel plaatsen items (‘posts’) over diverse onderwerpen op de Facebookpagina en beantwoorden samen vragen die via dit medium binnenkomen. Het doel is om Eritrese nieuwkomers te helpen bij hun integratie en om ze zelfredzamer te maken.

Kracht van Facebook

Eritreeërs Gezond had één week na de lancering al ruim 500 volgers. Het is fijn om te zien dat dit initiatief duidelijk voorziet in een behoefte, vindt Kristel. “De kracht van Facebook is het directe bereik van Eritrese nieuwkomers en het vertrouwen dat de inzet van (gezondheids)professionals uit hun eigen land, zoals Goitom, hen biedt.” Voor Goitom, die inmiddels al vier jaar in Nederland woont, is het niet alleen fijn dat hij zijn landgenoten kan helpen, hij is ook blij dat hij weer aan het werk kan in een functie die redelijk aansluit op de functie die hij in Eritrea ook had. “Ik heb in Eritrea veel functies in de gezondheidszorg gehad. Zo ben ik vaak coördinator van gezondheidsprojecten en -programma’s geweest, ik initieerde zelf projecten, gaf trainingen aan managers volgens het ‘train-de-trainer’ principe en heb een tijdje voor de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, gewerkt.”

Teksten en filmpjes

Kristel en Goitom hebben net als de teams van de andere twee GGD’en een eigen thema op de Facebookpagina waar ze posts over plaatsen. Ze komen elke woensdag bijeen om de informatie die ze online over hun thema Lifestyle hebben gevonden, verder uit te werken. Vaak halen ze hun informatie bij sites van gezondheidsorganisaties zoals het RIVM, het Voedingscentrum en Trimbos. Goitom vertaalt de informatie naar het Tigrinyaans en de informatie wordt vervolgens als post geplaatst. Goitom: “We zoeken naast teksten ook naar voorlichtingsfilmpjes, omdat veel Eritreeërs niet of slecht kunnen lezen. Onlangs hebben we bijvoorbeeld een filmpje van Jellinek over alcoholgebruik nagesynchroniseerd in het Tigrinyaans en ondertiteld in het Nederlands. Met relatief weinig moeite kun je de doelgroep zo toch gezondheidsvoorlichting geven en wegwijs maken in het Nederlandse zorgstelsel.”

Promotiemateriaal

Als je Eritreeërs Gezond onder de aandacht wilt brengen bij Eritrese cliënten, kun je ook posters (grote en kleine), flyers en visitekaartjes van dit platform bestellen bij Pharos.