Lancering nieuwe website Gezonde School

12 december 2017
-
Sjoukje Mos


Gezonde leerlingen presteren beter!

Als leerlingen lekker in hun vel zitten en gezond leven, verzuimen zij minder en ontwikkelen zij zich beter. Met deze woorden opende wethouder Kukenheim haar toespraak tijdens de lancering van de nieuwe Gezonde School-website op het Calandlyceum. Met de Gezonde School werken scholen aan de gezondheid van hun leerlingen. Met ingang van dit schooljaar is de aanpak vernieuwd voor middelbare scholen in Amsterdam-Amstelland: de scholen staan nóg meer centraal. De nieuwe website www.gezondeschoolamsterdam.nl biedt scholen alle informatie om een Gezonde School te worden. De GGD Amsterdam biedt daarbij advies en ondersteuning.

Wat is de Gezonde School?

De Gezonde School is een landelijk programma waarin scholen en organisaties gezamenlijk werken aan het bevorderen van de geestelijke en lichamelijke gezondheid van leerlingen. Thema's van de Gezonde School zijn: welbevinden en sociale veiligheid; genotmiddelen; voeding; bewegen en sport; relaties en seksualiteit; mediawijsheid en slapen. Gespecialiseerde adviseurs Gezondheid en Leefstijl van de GGD Amsterdam ondersteunen scholen bij het maken van weloverwogen keuzes voor bijvoorbeeld lesprogramma's, ouderbetrokkenheid, het opstellen van beleid en het zodanig inrichten van de omgeving dat de gezonde keuze de makkelijke keuze wordt.

Wat is nieuw?

Wanneer is een leerling mediawijs? Hoe werk je toe naar een gezondere schoolkantine? Hoe voorkom je riskant middelengebruik van leerlingen? Welk lesmateriaal over relaties en seksualiteit is geschikt voor het praktijkonderwijs? Hoe betrek je de ouders? Dit en meer is te vinden op de nieuwe website www.gezondeschoolamsterdam.nl. Op de website staan handige tools, tips en uitleg om met deze vragen aan de slag te gaan.

Daarnaast zijn er per gezondheidsthema preventiescans ontwikkeld. Hiermee kan iedere school in kaart brengen hoe zij ervoor staat en wat nog verder verbeterd kan worden. Zo wordt het nog makkelijker en overzichtelijker om een Gezonde School te zijn of te worden.