Stoptober: in oktober met z'n allen 28 dagen stoppen met roken

29 augustus 2018
-
Rianca Scheffel

Na het succes van vorige edities barst de campagne Stoptober dit jaar opnieuw los. In heel Nederland helpen rokers elkaar om via de website en de Stoptober app in oktober 28 dagen te stoppen met roken, daarbij uiteraard gesteund door niet-rokers.

Wat is Stoptober?

Stoptober is een campagne die rokers uitdaagt om gedurende de maand oktober 28 dagen niet te roken. Elke roker weet: stoppen met roken is het moeilijkste wat er is. Toch weten we uit onderzoek dat vrijwel elke roker graag zou willen stoppen. Stoptober helpt rokers over de drempel om een stoppoging van in elk geval 28 dagen te wagen. Na 28 dagen niet roken, heb je vijf keer meer kans om blijvend niet meer te roken.

In 2018 wordt de campagne voor de vijfde keer in Nederland georganiseerd door de initiatiefnemers het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, het Longfonds, de Alliantie Nederland Rookvrij, het Trimbos-instituut en GGD GHOR Nederland.

GGD Amsterdam doet mee met Stoptober

Amsterdam heeft het hoogste percentage rokers (27%) in vergelijking met andere grote steden in Nederland. Met de landelijke kick-off op 7 september in het Vondel CS in Amsterdam is de Stoptober campagne gestart. De poster en flyers van Stoptober zijn verspreid over verschillende gemeentelijke gebouwen om zo ambtenaren en Amsterdammers te informeren over de campagne. Ook in Amsterdamse buurtcentra hangen posters. Verder wordt de campagne via website en social media onder de aandacht gebracht. Stoptober is onderdeel van het Tabaksontmoedigingsbeleid van de gemeente. Meer informatie over dit beleid is te vinden op de website.

Wilt u als professional of organisatie Stoptober ondersteunen?

Professionals in zorg en welzijn hebben de afgelopen jaren een belangrijk aandeel gehad in het succes van Stoptober. Wij nodigen jullie ook dit jaar van harte uit om deel te nemen. Met Stoptober kunnen jullie het stoppen met roken op een eenvoudige manier onder de aandacht brengen bij medewerkers en cliƫnten in de maanden september en oktober. Bovendien kunnen zorgprofessionals gratis materialen aanvragen, zoals posters en flyers, om binnen de organisatie te verspreiden. Kijk voor meer informatie en voor het aanvragen van materialen op de website van het Trimbos-instituut.

Meer weten of Stoptober in Amsterdam?

U kunt contact opnemen met Rianca Scheffel, Adviseur Gezondheid en Welbevinden: rscheffel@ggd.amsterdam.nl