Effectief werken aan voeding in het voortgezet onderwijs

Een gezond voedingspatroon is belangrijk voor de gezonde ontwikkeling van leerlingen. Leerlingen die gezond eten zitten beter in hun vel en kunnen zich beter concentreren.. Er wordt van jongeren een grote verantwoordelijkheid verwacht in een verleidelijke voedselomgeving. Maar jongeren kunnen dit niet alleen. Daarom is het belangrijk dat ook uw school gezond eten ondersteunt.

U heeft als school een belangrijke rol in het stellen van de norm over gezond voedingsgedrag. Het blijkt dat een gezonde omgeving met een gezonder aanbod in de kantine leidt tot gezondere keuzes. Door aandacht voor gezonde voeding in de lessen worden leerlingen ook gestimuleerd om gezond te eten. Daarnaast is het belangrijk om ouders actief te betrekken bij het stimuleren van gezonde voedingsgewoonten aan hun kind. Ouders van jongeren in het voortgezet onderwijs hebben hier namelijk nog een belangrijke invloed op. Ouders kunnen ook meedenken bij het opstellen van voedingsbeleid. Met dit beleid geeft u aan hoe uw school structureel aan gezonde voeding werkt. Verder heeft u als school een rol bij het signaleren van ongezond eetgedrag. De jeugdarts en jeugdverpleegkundige kunnen hierbij ondersteunen.

Zet gezonde school activiteiten in

Een beeld van de verschillende interventies vindt u op de landelijk website van Gezonde School.

Meer informatie of advies nodig?

Heeft u vragen of wilt u overleggen over de mogelijkheden, mail dan naar gezondeschool@ggd.amsterdam.nl voor het team Gezonde School bij de GGD Amsterdam.