Laat je niet vallen

“Vallen? Dat gaat niet over mij” denken veel ouderen. Bovendien zien ze vallen als iets dat nu eenmaal hoort bij het ouder worden. Deze gedachten helpen echter niet om in actie te komen, terwijl dat juist wel nodig is!

In 2022 viel 40% van de Amsterdamse 65-plussers. Het letsel dat mensen kunnen oplopen na een valincident, heeft een enorme impact op iemands kwaliteit van leven. Met de aanpak ‘Laat je niet vallen’ maakt de GGD Amsterdam ouderen ervan bewust dat zij zelf iets kunnen doen om vallen te voorkomen. Dit doet de GGD met praktische informatie, tips en een breed aanbod aan trainingen in de buurt waarvan bewezen is dat ze werken.

Wij laten u niet vallen

De meeste mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven en regie houden over hun eigen leven. Ook onze overheid stimuleert dit. Alleen heeft dit wel mogelijke gevolgen, zoals vallen. Wat weer kan leiden tot letsel. Vallen mag alleen niet gezien worden als iets wat nou eenmaal bij het ouder worden hoort. Gelukkig is vallen vaak te voorkomen.

Met wie?

Om ‘Laat je niet vallen’ tot een succes te maken, werken wij samen met professionals, partners en vrijwilligers die veel werken met ouderen. Bijvoorbeeld fysiotherapeuten, ergotherapeuten, oefentherapeuten, huisartsen, welzijns- en ouderenwerkers en informele netwerken zoals buurtcentra en Stadsdorpen. Ook betrekken we ouderen bij deze Amsterdamse aanpak ‘Laat je niet vallen’.

Wilt u in uw gebied of organisatie valongevallen voorkomen?
De GGD Amsterdam geeft u graag advies.
E-mail: gezondleven@ggd.amsterdam.nl
Tel: 020 5555495

Meer lezen? Laat je niet vallen