Silver Screen

Van 10 tot en met 13 juli 2018 was in het Ketelhuis het eerste Silver Screen Filmfestival Amsterdam. Een filmfestival met films over ouder worden, voor jong en oud.

Silver Screen is een project van de GGD Amsterdam. In dit project draait het om films die  de grote diversiteit van ouder worden laten zien. Het is onderdeel van Age Friendly City Amsterdam en geïnspireerd op een festival dat met succes in Frankfurt en andere Duitse steden draait. In 2019 al weer voor het 10e  jaar.

Het eerste Silver Screen Filmfestival Amsterdam was in 2018. De volgende editie is naar verwacht in 2020. Naast het festival zijn er maandelijkse filmmiddagen onder de titel: Silver Screen: film om de hoek.

Wat is het Silver Screen Filmfestival Amsterdam

De GGD Amsterdam organiseert het Silver Screen Filmfestival als onderdeel van Age Friendly City Amsterdam. Het is geïnspireerd op een soortgelijk festival dat met succes al 8 jaar in Frankfurt en andere Europese steden draait. Het festival is mogelijk gemaakt door bijdragen van het RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo.

Silver Screen is een filmfestival met films over ouder worden, voor jong en oud. Het festival laat films zien over actieve ouderen. Mooie, vrolijke en ontroerende beelden over de verschillende manieren van ouder worden.

Vier dagen lang spelen er films en documentaires met ouderen in de hoofdrol. Een gevarieerd programma van nieuwe en wat oudere films. Films die raken, inspireren en die aanleiding zijn voor een gesprek.

Ouder worden, daar heeft iedereen wel beelden bij. Die zijn lang niet altijd positief. Veel beelden van ouderen zijn bovendien stereotypen. Een broze man met een rollator, een vrouw die eenzaam uit het raam staart. Kleurloos, kwetsbaar. Of de energieke gepensioneerde babyboomer die niets anders meer doet dan reizen, sporten of op de kleinkinderen passen. Het andere uiterste. Die beelden doen geen recht aan de veelzijdigheid van het ouder worden. Het Silver Screen Filmfestival Amsterdam wil daarom bijdragen aan een meer realistisch beeld. De films geven ouderen én jongeren aanleiding om na te denken over het eigen beeld van ouderen. Ook is er ruimte om met mensen van verschillende leeftijden in gesprek te gaan.

Thema’s

Beeldvorming van ouderen en het contact tussen generaties lopen als rode draden door het festival. Daarnaast is er aandacht voor vriendschap, relaties en intimiteit op latere leeftijd en voor de betekenis van kunst en cultuur voor jong en oud.

Voor wie

Het festival is voor Amsterdammers van alle leeftijden. En extra leuk als je met iemand van een andere generatie komt.

Programma festivalweek 2018

> download flyer met het programma (PDF, 3,2 MB)

> download het overzicht van de vertoonde films (PDF, 246 kB)

Dinsdag 10 juli

Opening van het festival met de film Bewaren – of hoe te leven.

De presentatie van de opening was in handen van Andrea van Pol. Corinne Sieger en Astrid van Ketel (GGD Amsterdam) vertelden hoe het festival tot stand is gekomen en over het doel van het festival. Kees Penninx gaf een presentatie over ‘Generaties’. In plaats van het denken in Oud en Jong is het beter te spreken over de verschillende generaties. Iedere generatie is gevormd door een specifieke periode.

Na ‘Bewaren of hoe te leven’ sprak Andrea van Pol met regisseur Digna Sinke. Over haar eigen ervaringen en van de hoofdrolspelers in haar film.

Wethouder Simone Kukenheim opende het festival.

Woensdag 11 juli

Film Pranzo di Ferragosto met aansluitend paneldiscussie o.l.v. Alet Klarenbeek met Michiel van den Berg (Klup App), John Meuffels (50plusmatch) en Jitse Schuurmans (journalist/wetenschapper)

In de film Pranzo di Ferragosto brengen 4 vrouwen onverwacht 2 dagen met elkaar door. Hun min of meer noodgedwongen ontmoeting leidt tot onverwachte vriendschap.

Moderne communicatiemiddelen kunnen de kansen op ontmoeting, liefde en vriendschap versterken. Maar kan je met internet en mobiele apps nieuwe contacten leggen? Jitse vertelde dat dating apps in de beginfase gebruik werden door mensen die in het dagelijks leven niet zo makkelijk in contact komen met anderen en die opzoek zijn naar een relatie. Vooral door ouderen en mensen uit de LHBTI gemeenschap. Pas later gingen jongeren daten via internet. Ouderen zijn door het daten meer gaan nadenken over wat ze van een relatie verwachten en wat voor partner ze zoeken, aldus John . Steeds meer ouderen zijn online actief op sociale media en maken ook gebruik van dating apps. Ook ouderen in de leeftijdscategorie 80 – 90 vinden zo nog een ‘match’. Michiel is Klup App gestart omdat zijn schoonvader in een nieuwe stad kwam wonen en opzoek was naar nieuwe contacten. Via allerlei activiteiten die de deelnemers ook zelf organiseren ontstaan nieuwe contacten en netwerken.

In The Mother gaat weduwe May haar eigen weg na dat haar relatie met de veel jongere Darren op niets is uitgelopen en haar kinderen haar niet meer in huis willen hebben. Deze intense film leidde tot een zaaldiscussie waarbij ieder waarbij zijn of haar eigen beleving reageerde. Dat een 60+ vrouw een relatie aangaat met de veel jongere man bleek geen punt van discussie. Vooral over de wijze waarop May kiest voor haar eigen belang werd verschillend gedacht.

Na de film 69 liefde seks senior sprak Alet Klarenbeek met filmmaker Menna Laura Menna die vertelde over hoe de film tot stand was gekomen en hoe zij aankijkt tegen seksualiteit en ouder worden. Naast haar registraties van het intieme leven van haar personages blijkt haar documentaire ook een portret van sterke karakters die tot op het eind van hun leven eigen keuzes maken. Op 24 september zal het in reeks de Up! talkshows van Alet Klarenbeek gaan over verlangen en lichamelijke intimiteit. Zie: www.denieuweliefde.com/up

The Bookclub bleek een aansprekende film voor velen. Hilarische avonturen van een viertal vriendinnen die na het lezen van het boek Fifty Shades of Grey besluiten hun liefdesleven een twist te geven. De film leidde zowel tot momenten van herkenning als stevige discussie over de al of niet gezonde leefstijl van de hoofdrolspeelsters en het toepassen van cosmetische ingrepen.

Donderdag 12 juli

Documentaire ‘Bewaren, of hoe te leven’. Aansluitend paneldiscussie met journaliste Sandra Donker, opruimcoach Hester Zonjee en Tim Trooster van Stichting de Tijdmachine.

In de documentaire verkent filmmaakster Digna Sinke aan de hand van gesprekken met haar moeder en anderen de betekenis van bewaarde voorwerpen voor verschillende karakters en generaties.

Sandra Donker schreef een artikel in het Parool (22-5-2018) over het opruimen van het huis van haar ouders en vertelde over de verschillende manieren waarop de leden van het gezin omgingen met het opruimen van het ouderlijk huis, ieder vanuit hun eigen beleving. Opruimcoach Hester Zonjee vertelde vanuit haar professionele ervaring over de verschillende manieren waarop je om kunt gaan met het opruimen van spullen, op een manier die bij je past. Stichting de Tijdmachine gebruikt voorwerpen uit het verleden om in woonzorgcentra met ouderen te praten over het verleden en wensen voor de toekomst.

Uit de reacties op de documentaire van Digna Sinke en de paneldiscussie bleek het onderwerp ‘bewaren’ het publiek van verschillende generaties erg aan te spreken en een goede inspiratiebron voor gesprek.

Met An veroverde de innemende Tokue de harten van het publiek. Door haar ambachtelijke kennis van traditionele Japanse receptuur voor zwarte bonenpasta brengt Tokue de noodlijdende toko van de sombere Sentaro tot bloei. En weet zij met haar levenservaring en filosofische instelling zijn leven en dat van een jonge scholiere nieuwe betekenis te geven.

In de film Jonathan wordt een boerenzoon die op de familieboerderij voor zijn ongeneeslijk zieke vader zorgt onverwacht geconfronteerd met een onbekend deel van zijn vaders verleden. Voor het definitieve afscheid daar is probeert hij met zijn zwijgzame vader in gesprek te gaan over wat er ooit allemaal gebeurd is. De film bleek veel emoties op te roepen bij het publiek. Met een aantal bezoekers werd het nagesprek gevoerd in het café van het Ketelhuis, in gezelschap van een medewerker van stichting Sensoor, de landelijke luisterlijn.

Vrijdag 13 juli

Documentaire Visages Villages. Aansluitend een paneldiscussie olv Cesar Majorana, met Carel Bergtop (OBA Amsterdam), Els de Does (beeldend kunstenares) en Marianne Barendsen van 55+ theaterwerkplaats Grey Vibes over de betekenis van kunst en cultuur voor jong en oud. In Visages Villages trekt Agnes Varda met de 55 jaar jongere fotograffiti-kunstenaar JR langs dorpen op het Franse platteland en maken zij vindingrijke fotocollages van de lokale gemeenschappen. Carel Bergtop vertelde over OBA- projecten met kunst en cultuur voor verschillende generaties. De OBA probeert deze zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen. Els geeft schilderles aan kinderen en ouderen . In het contact met haar oudere leerlingen ervaart zij het proces van schilderen vooral als aanleiding om elkaar verhalen te vertellen. Grey Vibes geeft cursussen dans en theater aan 50plussers en constateert hiervoor een toenemende belangstelling.

De Zuid-Koreaanse film Poetry werd ingeleid door Lars Hopman. Lars heeft als student Toegepaste Gerontologie gewerkt aan een living lab met ouderen in Seoel. Zijn ervaring is dat in Seoel de oudere generatie een andere beleving heeft van de na de oorlog opgebouwde welvaart dan de jongste generatie en dat er weinig contact is tussen de generaties. Poetry is een aangrijpende film over een grootmoeder die voor haar kleinzoon zorgt. Wanneer hij medepleger blijkt te zijn bij een ernstig delict valt ze ten prooi aan diepe schaamte en de gevolgen van conflicterende loyaliteiten. Op zoek naar een manier om haar gevoelens uit te drukken schrijft ze zich in voor een cursus poëzie.

Finding your feet. De standsbewuste Sandra is diep ontgoocheld wanneer bij het pensioneringsfeest van haar echtgenoot blijkt dat hij er al jaren een minnares op na houdt. Ze vlucht naar het appartement van haar vrijgevochten zus Bif. Meegesleept door Bif en haar vrienden vindt Sandra zichzelf opnieuw uit. Een sprankelende film met grandioze Britse acteurs.

Met deze film, waarin veel gedanst wordt, werd het festival afgesloten. Na de film nam Grey Vibes het podium voor een swingende choreografie. Daarna gingen de bezoekers met Grey Vibes naar het zonovergoten terras en kon er lekker gedanst worden. Ook passerende wandelaars deden mee. Een feestelijke afsluiting van het festival.

Foto’s: Gemeente Amsterdam/Sanne Couprie, Ilona van Genderen Stort

Film om de Hoek

Iedere maand in de buurt naar de film en zo andere buurtbewoners ontmoeten. Dat is het idee van Silver Screen: Film om de hoek. Film kijken is een laagdrempelige culturele activiteit die aanleiding biedt voor contact met anderen. Maar alleen naar de film komen kijken mag natuurlijk ook. Film is geschikt voor een brede groep bewoners en aan te passen aan de mogelijkheden en belangstelling van buurtbewoners.

Het project Silver Screen: Film om de hoek is ontwikkeld met Cordaan Olympisch kwartier en het Hoekhuis (ZGAO), (oudere) buurtbewoners en een stedelijke werkgroep. De werkgroepen hebben nagedacht over hoe een filmmiddag er uit moet zien, de werving van bezoekers, filmselectie en allerlei praktische zaken. En hebben meegewerkt aan de voorbereiding en uitvoering van de filmmiddagen.

Het project is mogelijk gemaakt door FNO, Meer Veerkracht: langer thuis.

Welke films? Kern van het project is samen kijken naar films waarin actief ouder worden een rol speelt. Met de werkgroepen zijn criteria opgesteld voor de selectie van films. Alle betrokkenen hebben  veel titels aangedragen. De films zijn gezamenlijk beoordeeld en er is een lijst van geschikte films gemaakt. Een lijst die nog steeds groeit.

Hoe ziet een filmmiddag eruit? Een groep actieve buurt bewoners richt de ruimte is, test de apparatuur, ontvangt de bezoekers en zorgt voor koffie en thee. Iedere vrijwilliger heeft een taak die bij zijn of haar belangstelling past. Na een korte inleiding kijken de bezoekers naar de film. Na afloop is er gelegenheid om onder genot van een drankje na te praten. Soms is er een extra activiteit die aansluit bij het thema van de film.

Wilt u ook filmmiddagen organiseren? De ervaringen van het project zijn verwerkt in een handleiding met veel praktische informatie. Aan de orde komen : werving van vrijwilligers, publiciteit, keuze van films, regelen van de filmrechten, contact tussen de bezoekers. We geven u graag advies. Meer weten? Avketel@ggd.amsterdam.nl , 06 2292 2272

Wie zijn wij

Silver Screen is een activiteit van de GGD Amsterdam als onderdeel van Age Friendly City Amsterdam. Enkele Amsterdamse ouderen helpen het Silver Screen Filmfestival vorm te geven. Deze ouderen zijn actief betrokken bij bewonersinitiatieven in de stad, bij contact tussen generaties en bij culturele activiteiten. Bij de uitvoering van het festival werken we samen met A Day in a Life, Bioscoop Het Ketelhuis, Bosch film Amsterdam, Film Incompany, Leyden Academy, Stichting Filmonderzoek.

Financiële bijdragen van het RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo maken het Silver Screen Filmfestival mogelijk.

Naast het filmfestival is er het project Silver Screen: film om de hoek. Dit bestaat uit maandelijkse filmmiddagen op een vaste plek in de buurt. Het wil mensen de gelegenheid bieden om anderen te ontmoeten. Tot stand gekomen door een financiële bijdrage van FNO.

Op bovenstaande foto’s:  Mary van Vucht, Ineke de Ruiter, Irène Gefferie, Florence Visser, Corinne Sieger, Astrid van Ketel.

Foto’s: Swaasfotografie, Gemeente Amsterdam/Sanne Couprie, GGD Amsterdam

Contact

(020) 5555 495 (secretariaat afdeling EGZ, GGD Amsterdam)EGZ@ggd.amsterdam.nl