Nieuwsbrief

Silver Screen

Nieuwsbrief

Onderwerp

Filmfestival

Lijst


Inhoud

  • Introductie
  • Films en programma
  • BLOG Hugo Emmerzael
  • Informatie en kaartverkoop

Lijst

Van 10 -13 juli 2018 is in het Ketelhuis het eerste Silver Screen Filmfestival Amsterdam. Een filmfestival met films over ouder worden, voor jong en oud.

Het programma bestaat uit nieuwe en wat oudere films waarin ouderen de hoofdrol spelen. Films die veel verschillende beelden van ouderen laten zien. Die je raken, inspireren en die aanleiding zijn voor een gesprek. We hopen dat bezoekers van verschillende leeftijden en achtergronden met elkaar in gesprek gaan over hun beeld van ouderen.

De afgelopen maanden hebben we samen met Florence Visser, Ineke de Ruiter, Irene Gefferie en Mary van Vucht hard gewerkt aan het programma. We hebben veel films bekeken en stevig gediscussieerd. Want film is een persoonlijke belevenis, en raakt je in je eigen beleving van ouder worden en het leven. Hoeveel film los kan maken en gespreksstof kan geven hebben wij samen ervaren. Die ervaring willen wij met u delen tijdens het filmfestival.

Tot ziens op het Silver Screen Filmfestival Amsterdam


Corinne Sieger en Astrid van Ketel

GGD Amsterdam


Programma

Het festival opent op 10 juli met de documentaire Bewaren, of hoe te leven. Filmmaker Digna Sinke, speciale gast tijdens de opening - plaatst een nieuwe generatie digitale nomaden tegenover 'bewaarders' als haar 91-jarige moeder die plezier beleeft aan de herinneringen die spullen bij haar oproepen. Het openingsprogramma wordt gepresenteerd door Andrea van Pol en wethouder Simone Kukenheim zal na de voorstelling het festival officieel openen. Kees Penninx van ActivAge vertelt over verbinden van generaties.

Vanaf 11 juli zijn er iedere dag drie films te zien. Met op 11 juli een extra film, The Book Club. Naast filmvertoningen zijn er paneldiscussies, zaalgesprekken en andere activiteiten. Een divers filmprogramma dat het heersende beeld van ‘ouderdom’ uitdaagt. Films als Book Club, 69, Liefde seks senior en The Mother laten zien dat senioren net zo vrijen, genieten, ruziën of onzeker zijn als iedereen.
Visages Villages en An tonen hoeveel ouderen kunnen leren aan een jongere generatie over de betekenis van kunst, cultuur en het leven.

Na iedere film is er gelegenheid om na te praten. Bijvoorbeeld op woensdag 11 juli na Pranzo di Ferragosto over daten. Met Klup App, 50plusmatch en wetenschapper Jitse Schuurman.

Het volledige programma is te vinden op:

www.silverscreenamsterdam.nl


Daar ben ik geweest!” Over film kijken met een oudere generatie

Blog filmjournalist Hugo Emmerzael

Het contact tussen generaties loopt als een rode draad door Silver Screen Film Festival Amsterdam. Filmjournalist Hugo Emmerzael woont tussen senioren en weet als geen ander hoe filmvertoningen helpen om elkaar te leren kennen. Hij schreef voor Silver Screen Filmfestival een blog over zijn ervaringen.

Op zestienjarige leeftijd zat ik in een jury van documentairefilmfestival IDFA. Ik was onderdeel van de speciale jeugdjury, toen nog door Hyves gesponsord – nu voel ik me ineens uit. Na het zien van zo’n tien films wees onze jury Herbstgold, een Duitse documentaire van Jan Tenhaven over senioren topsporters, aan als winnaar. Maanden na het festival ontving ik post van Tenhaven. Bijgevoegd was niet alleen de dvd van zijn film, maar ook een kaart met daarop de boodschap dat het uitreiken van onze prijs aan zijn film niet alleen belangrijk was voor hem. Het waren juist de senioren hoofdpersonages die verheugd waren om te horen dat ze gezien en erkend werden door ons, de jeugd.

Lees meer (PDF, 16 kB)


Informatie en kaartverkoop

Silver Screen filmfestival wordt georganiseerd door de GGD Amsterdam in het kader van Age Friendly City Amsterdam. Het festival wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van het RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo.

Het festival wordt gehouden in Bioscoop Het Ketelhuis, Westergasfabriek, Pazzanistraat 4 Amsterdam. Kaarten voor de films kunnen gereserveerd worden via 020 684 00 90 en gekocht aan de kassa van Het Ketelhuis of online via www.ketelhuis.nl. Korting met de volgende kaarten: student, 65+, CJP, ACT, Goethe, NBF, Stadspas met groene stip

Tijdens het festival is de Cineville pas geldig. www.cineville.nl

Lees meer onder het kopje praktische informatie


Lijst

De afdeling Epidemiologie, Gezondheidsbevordering en Zorginnovatie (EGZ) is onderdeel van de RVE GGD Amsterdam en meet de staat van de gezondheid van de bevolking in Amsterdam e.o.*
De onderzoeksresultaten worden meegenomen in het gezondheidsbeleid en toegepast bij gezondheidsbevordering én zorginnovatie. Hierbij kan gedacht worden aan het bevorderen van een gezonde leefstijl, een gezonde school of een gezonde wijk.

* De GGD Amsterdam richt zich op alle inwoners van Amsterdam, Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn