Kinderuniversiteit: 'De pest aan pesten'

2 oktober 2017

Ruim 400 leerlingen uit groep 7 van Amsterdamse basisscholen, bezochten donderdagochtend 21 september het NEMO om een kindercollege bij te wonen van socioloog en anti-pest-professor van de Rijksuniversiteit Groningen, René Veenstra . Hij gaf in samenwerking met Hart & Ziel/GGD Amsterdam twee kinderlezingen getiteld 'De pest aan pesten'. Veenstra heeft met de leerlingen gekeken hoe pesten werkt, waar de grens ligt tussen plagen en pesten en natuurlijk wat je aan pesten kunt doen. Onze wethouder van onderwijs, Simone Kukenheim, opende het eerste college.

Pesten is nog steeds een van de twee grootste boosdoeners voor het welzijn van leerlingen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat gemiddeld drie leerlingen per klas regelmatig worden gepest. Het is belangrijk om er in de groep aandacht aan te besteden, ook omdat pesten bij uitstek een groepsproces is, aldus prof. dr. René Veenstra.

In zijn college besteedde hij aandacht aan hoe pesten in zijn werk gaat en welke rollen er vervolgens in een groep ontstaan; van pester tot aanmoediger tot toeschouwer. Veenstra benadrukte dat het belangrijk is duidelijke afspraken te maken en positieve groepsnormen na te streven om pesten tegen te gaan. 'Meestal is de leerkracht er niet bij als er wordt gepest, omdat het gebeurt op het schoolplein, in de kleedkamer of online. Dan is het belangrijk dat de groepsnorm positief is. Zo positief dat er meteen mensen tussen komen als er wordt gepest. En dat de leerlingen meteen op de leraar afstappen, als het te moeilijk is om het zelf op te lossen.' Veenstra hoopt dat leerlingen van zijn college onthouden dat het voor iedereen beter is dat pesten stopt en dat het vooral belangrijk is elkaar te helpen als het wel gebeurt.