Onderzoek naar de veiligheidsbeleving van Amsterdamse basisschoolleerlingen

Waarom ervaren Amsterdamse leerlingen de veiligheid op hun school anders dan leerlingen in andere delen van het land? Daar ga ik, Maartje Weijenberg, als nieuw gezicht bij Hart & Ziel, de komende tijd onderzoek naar doen. De afgelopen acht jaar ben ik werkzaam geweest als leerkracht in het basisonderwijs in Amsterdam. Daarnaast heb ik een master sociologie afgerond aan de Universiteit van Amsterdam. Door mijn onderwijservaring en onderzoeksachtergrond te bundelen zal ik de komende tijd voor Hart & Ziel onderzoek gaan doen vanuit een werkervaringsplek.

Waarom dit onderzoek?

Uit de ingevulde vragenlijsten sociale veiligheid (VSV) die de afgelopen periode is afgenomen, komt naar voren dat er regionale verschillen zijn tussen de ervaren veiligheid van basisschoolleerlingen. Hier willen we graag meer over weten om zo scholen beter te kunnen adviseren ten aanzien van de afname en interpretatie van de VSV. Voor mijn onderzoek zal ik op verschillende scholen in Amsterdam de veiligheidsbeleving van leerlingen onderzoeken door met ze in gesprek te gaan over de vragenlijsten. Ook ga ik in gesprek met leerkrachten over hoe zij de veiligheid van leerlingen ervaren.

Lijkt het u als school interessant om hieraan mee te werken en zo meer inzicht te krijgen in de veiligheidsbeleving van uw leerlingen neem dan contact met mij op door te e-mailen naar mweijenberg@ggd.amsterdam.nl.