Nieuwsbrief #11

1 oktober 2018

Nieuwsbrief #11

Lijst


Inhoud

 • Het is weer tijd voor de najaarsmeting!
 • Hoe neem je de Vragenlijst Sociale Veiligheid (VSV) af?
 • Onderzoek naar de veiligheidsbeleving van Amsterdamse basisschoolleerlingen
 • Gemist? Gratis stoomcursus voor omgaan met druk en ongeconcentreerd gedrag
 • Nieuw: Infographic "Wat is Hart & Ziel?"
 • Handige functionaliteiten in Hart & Ziel
 • Hart & Ziel nog veiliger
 • Houd regelmatig onze website in de gaten

Het is weer tijd voor de najaarsmeting!

Foto Pixabay: cafepampas

Bent u klaar met het importeren van uw leerlingbestand In Hart & Ziel? Dan kunt u aan de slag met de najaarsmeting. Voor deze meting bevelen wij aan dat de leerkrachten voor alle leerlingen vanaf groep 2 de SDQ invullen eventueel aangevuld met de ABSQ gedragsvragenlijst.

De leerlingen in groep 6 t/m 8 kunnen de sociale veiligheidsvragenlijst (VSV) invullen eventueel aangevuld met de SDQ kindvragenlijst (groep 7 en 8).

Heeft u de EDEX nog niet geïmporteerd? Dan kunt u nog niet starten met de najaarsmeting. In onze handleiding (pagina 16) staat wat u moet doen om aan de slag te kunnen met de Hart & Ziel monitor.

Mocht u vragen hebben over het importeren van de EDEX in Hart & Ziel en over eventueel het aanmaken van nieuwe accounts, neem dan gerust contact met ons op. Dit kan door een e-mail te sturen naar hartenziel@ggd.amsterdam.nl of te bellen met telefoonnummer 020 5555 5495.


Hoe neem je de Vragenlijst Sociale Veiligheid (VSV) af?

Door leerlingen goed voor te bereiden op de afname van de VSV verhoogt u de betrouwbaarheid van de vragenlijst. Pesten is vaak subjectief. Wat de één pesten vindt, vindt de ander plagen. Enige uitleg bij de vragen en de mogelijke antwoorden is daarom gewenst, zodat de leerlingen de juiste keuzes maken.

 • Maak in Hart & Ziel inlogaccounts voor je leerlingen, zie gebruikershandleiding (PDF, 4,6 MB).
 • Leg de leerlingen uit wat pesten is (zie voorblad bij de inlogaccounts of de handleiding). Of bekijk en bespreek met leerlingen dit filmpje.
 • Neem alle vragen en antwoorden door met de leerlingen en ga na of de vragen gesnapt worden.
 • Laat de leerlingen vervolgens de VSV invullen.
 • Bekijk de resultaten in je groepsoverzicht en kijk speciaal even naar de leerlingen met een . Deze leerlingen willen graag met je in gesprek over het pesten in de klas.

Door 2 keer per jaar de sociale veiligheid bij je leerlingen te meten heb je een goed beeld van wat er speelt in je klas. Je kunt op tijd ingrijpen en in gesprek gaan met de leerlingen en de klas.

Succes !!


Onderzoek naar de veiligheidsbeleving van Amsterdamse Basisschoolleerlingen

Waarom ervaren Amsterdamse leerlingen de veiligheid op hun school anders dan leerlingen in andere delen van het land? Daar ga ik, Maartje Weijenberg, als nieuw gezicht bij Hart & Ziel, de komende tijd onderzoek naar doen. De afgelopen acht jaar ben ik werkzaam geweest als leerkracht in het basisonderwijs in Amsterdam. Door mijn onderwijservaring en onderzoeksachtergrond te bundelen zal ik de komende tijd voor Hart & Ziel onderzoek gaan doen vanuit een werkervaringsplek.

Lees meer.


Gemist? Gratis stoomcursus voor omgaan met druk en ongeconcentreerd gedrag

Hulp nodig om ADHD-gedrag in de klas te verminderen? De Vrije Universiteit Amsterdam heeft hiervoor een korte training (stoomcursus) ontwikkeld voor leerkrachten. Hierin gaat u, onder begeleiding van getrainde psychologen, werken aan het drukke en ongeconcentreerde gedrag van één of meerdere leerlingen. De cursus van oktober zit vol, maar in januari start een nieuwe cursus. Hiervoor zijn nog wel enkele plekken beschikbaar!

Wilt u deelnemen aan deze gratis training? Neem dan contact op met Anouck Staff (T  020-5985422 E  a.i.staff@vu.nl) of meld je aan via deze website.


Nieuw: Infographic "Wat is Hart & Ziel"?

Vindt u het fijn om graag in één overzicht te zien hoe de Hart & Ziel cyclus werkt en welke tools we daarvoor beschikbaar hebben? Dan is deze infographic (PDF, 90 kB) misschien wat voor u! Het laat zien wat Hart & Ziel is en hoe u ermee aan de slag kunt.


Handige functionaliteiten in Hart & Ziel

In onze gebruikershandleiding (PDF, 4,6 MB) staan alle functionaliteiten van Hart & Ziel beschreven. Maar wilt u snel even 2 handige tips? Lees dan hieronder even verder...

 • Vragenlijst invullen met een toetsenbord
  Bij het invullen van de vragenlijsten kunt u uw toetsenbord gebruiken. Met 1, 2 en 3 kunt u kiezen voor bijvoorbeeld "niet waar" (1), "een beetje waar" (2) of "zeker waar" (3).
 • PDF maken
  Van iedere pagina in Hart & Ziel kunt u een PDF maken. Dit kan door te klikken op dit icoontje wat zich boven het linkermenu bevindt. U kunt hiermee bijvoorbeeld het overzicht van een individuele leerling als PDF in Parnassys hangen of uitprinten om met ouders te bespreken.
 • Snel leerlingen met specifieke kenmerken zoeken
  Bent u ib'er en wilt u bijvoorbeeld snel weten welke leerlingen er allemaal een zorgindicatie hebben (2x verhoogde SDQ-totaalscore)? Gebruik dan de functie "snel zoeken".  Deze knop vindt u links in het menu.

Hart & Ziel nog veiliger!

Foto Pixabay: thedigitalway

Vanaf dit schooljaar vragen wij u telkens wanneer u inlogt in Hart & Ziel uw identiteit te bevestigen met uw wachtwoord plus een zescijferige verificatiecode. Er zijn twee manieren waarop u een verificatiecode kunt ontvangen. Per e-mail of SMS. U geeft bij de eerste keer inloggen zelf aan hoe u deze voortaan wilt ontvangen.

Deze maatregel is genomen in het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Hiermee wordt inloggen in Hart & Ziel nog veiliger. Dit is belangrijk omdat in Hart & Ziel persoonlijke en privacygevoelige informatie over uw leerlingen wordt verzameld.


Houd regelmatig onze website in de gaten voor het laatste nieuws


Wij houden u op de hoogte!

De volgende Hart & Ziel nieuwsbrief zal in het voorjaar van 2019 verschijnen.


Lijst

Aan- en afmelden voor deze nieuwsbrief