Hart en Ziel start screening!”

6 april 2020

Hart en Ziel start screening!”

Hart & Ziel nieuws

Lijst


Inhoud

 • Corona-update
 • De voorjaarsmeting gaat van start
 • Sociale Veiligheid
 • Inspiratiebijeenkomst Meidenvenijn verplaatst
 • Adviesgesprekken en trainingen
 • Nieuwe collega!
 • De Bronzen Weken
 • Ib’ers: Weten wat werkt
 • Doet u mee aan de Gezonde School Amsterdam?
 • Weten de ouders het al?
 • Handige documenten

Corona update

Graag willen we deze nieuwsbrief beginnen met kort wat aandacht voor het Corona virus. Het zijn gekke tijden en via deze weg willen wij je een digitaal hart onder de riem steken. Wij vertrouwen erop dat we deze periode goed door gaan komen met elkaar.

Het team van Hart & Ziel werkt voorlopig vanuit huis. Zo dragen wij ons steentje bij aan het remmen van de verspreiding van het virus. Wij zijn wel gewoon bereikbaar via hartenziel@ggd.amsterdam.nl en 020 555 5495. Alle trainingen en afspraken tot de meivakantie komen te vervallen. Vanaf dan zullen we per dag bekijken welke afspraken wel en niet door kunnen gaan. Hierbij houden wij ons aan het advies van het RIVM.

Er is een aantal mooie initiatieven opgezet om anderen te helpen. Heb je wat tijd om anderen te helpen of kun je juist wel wat hulp gebruiken? Neem dan bijvoorbeeld hier of hier even een kijkje.

Zorg goed voor jezelf en je naasten!

Warme groeten,

Het Hart & Ziel team,
Adèle, Maartje, Milou en Paula


De voorjaarsmeting gaat van start

Het invullen van de vragenlijsten in Hart & Ziel kan gewoon doorgaan. Heb je geen inloggegevens bij de hand dan kun je in eerste instantie contact opnemen met de ib’er.

Normaal gesproken adviseren we in deze tijd de leerlingen extra goed te observeren op sociaal-emotioneel gebied. Dat is nu natuurlijk niet mogelijk. Bedenk daarom bij het invullen van de vragenlijsten hoe de situatie was in de periode voor de sluiting van de school.

Mocht het in de huidige situatie niet lukken om de vragenlijsten in te vullen, neem dan even contact met ons op. Wij zijn bereikbaar via hartenziel@ggd.amsterdam.nl en 020 555 5495.

Veel succes!


Sociale Veiligheid

De VSV kan pas worden ingevuld als de kinderen weer naar school gaan. We hebben contact met de Onderwijsinspectie over wat er van scholen wordt verwacht. We houden je op de hoogte.


Inspiratiebijeenkomst Meidenvenijn verplaatst

De inspiratiebijeenkomst Meidenvenijn op 21 april is verplaatst naar dinsdag 20 oktober. Ib’ers en leerkrachten die zich al hadden opgegeven hebben hierover maandag een mail ontvangen. Heb je je nog niet opgegeven, maar wil je graag komen op 20 oktober? Meld je dan aan via hartenziel@ggd.amsterdam.nl.

Waar ging het ook alweer over?

“Meidenvenijn, ziet u het in de klas of op het plein? Het subtiele spel van aantrekken en afstoten waar meisjes ‘masters’ in zijn, compleet met steken onder water en honingzoet gedrag. Met als resultaat: bazige kliekjes en meisjes die eenzaam onderaan de pikorde bungelen. Meidenvenijn lijkt misschien onschuldig, maar het brengt schade toe, soms een heel meisjes-leven lang.” Aldus spreker Anke Visser.

Waar, wanneer en voor wie?

 • Datum: Dinsdag 20 oktober
 • Tijd: 15.30 - 17.00 uur + Borrel (inloop vanaf 15.00 uur)
 • Locatie: Hortus Botanicus - Plantage Middenlaan 2a, Amsterdam
 • Voor wie: Ib’ers + 2 leerkrachten van scholen die met Hart & Ziel werken.
 • Kosten: Gratis

Adviesgesprekken en trainingen

We zullen binnenkort met alle ib’ers contact opnemen over hoe we de adviesgesprekken en eventuele trainingen het beste vorm kunnen geven.


Nieuwe Collega!

In februari is Paula van Laar bij ons gestart. Ze is ontwikkelingspsychologe met een specialisatie in trainen. “Ik ben overtuigd van de stelling jong geleerd is oud gedaan en voel me daarom helemaal op mijn plek in de preventieve zorg voor de jeugd. Bij Hart & Ziel neem ik de scholen in Amsterdam Nieuw-West over van Milou. Ik kijk ernaar uit om jullie te ontmoeten en samen aan de slag te gaan!”


De Bronzen Weken

Na de zomervakantie starten de welbekende Gouden Weken. Na de kerstvakantie zijn het de Zilveren Weken. Laten we er dit jaar de Bronzen Weken aan toevoegen. Want als straks de scholen weer open gaan is het extra belangrijk om aandacht te besteden aan je groepsklimaat.

Voor sommige kinderen heeft het thuis zitten namelijk wellicht meer impact gehad dan je denkt of hoopt. Bijvoorbeeld door stress thuis, een onveilige thuissituatie of een familielid die is getroffen door het Corona-virus. Zorg ervoor dat je leerlingen eenmaal weer op school in een warm bad terecht komen, waarin aandacht is voor iedere leerling en groepsvormende activiteiten centraal staan. Zo gaat iedere leerling hopelijk met een goed gevoel de zomervakantie in.


Ib’ers: Weten wat werkt

Wil je weten of een training voor een leerling heeft geholpen? En wil je meer invloed hebben op welke trainingen er jaarlijks worden ingekocht? Registreer dan in Hart & Ziel welke preventieve zorg jouw leerlingen hebben gehad. Je kan dan gelijk bij de volgende meting in het groepsoverzicht en leerlingoverzicht zien of de training effect heeft gehad. Op basis van jouw input kunnen ook wij monitoren welke trainingen worden ingezet en wat het effect is geweest van de training. Op basis van deze gegevens kunnen wij de gemeente en het OKT adviseren over de trainingen die zij voor komend schooljaar inzetten en inkopen.

Hoe registreer je een training?

 1. Ga naar de pagina van de leerling
 2. Scroll naar “Zorg”
 3. Klik op “Ja” bij de vraag “Wilt u een zorgprogramma registreren voor het kind?”
 4. Selecteer het juiste programma. Staat het programma er niet tussen? Vul dan onderaan de lijst bij “Anders” het programma in.
 5. Pas indien nodig de startdatum aan.
 6. Klik nu op “Opslaan”

Doet u mee aan de Gezonde School Amsterdam?

Vanaf schooljaar 2020-2021 biedt de gemeente Amsterdam basisscholen extra ondersteuning bij de Gezonde School. De Gezonde School Amsterdam is een initiatief van de gemeente Amsterdam om scholen met veel kinderen in achterstandsituaties extra te ondersteunen op het gebied van gezondheid.

In de Gezonde School aanpak  staan de thema’s  welbevinden en sociale veiligheid, relaties en seksualiteit, roken en alcohol, voeding en bewegen en sport centraal. Hart & Ziel maakt onderdeel uit van het thema welbevinden en sociale veiligheid. Scholen die een brief hebben ontvangen van de Gezonde school Amsterdam kunnen zich aanmelden bij de GGD.

Wat krijgt een Gezonde School?

Scholen die in aanmerking komen voor de Gezonde School Amsterdam krijgen:

 1. Gratis ondersteuning van een ervaren Gezonde School Adviseur. Zij/hij begeleidt en ondersteunt de school bij de implementatie en uitvoering van beleid op alle bovengenoemde thema’s.
 1. Budget voor activiteiten en materialen die de implementatie ondersteunen.

Meer informatie over de Gezonde School vind je in deze factsheet (PDF, 56 kB).

Kan ik onze school nog aanmelden?

Scholen die een brief hebben gehad van de Gezonde School Amsterdam kunnen zich aanmelden door een mail te sturen aan gezondeschool@ggd.amsterdam.nl. In het eerste jaar is er beperkte capaciteit; bij meer interesse krijgen de scholen met het hoogste percentage risicoleerlingen voorrang. Voor meer informatie kun je mailen naar bovenstaand mailadres.


Weten de ouders het al?

Vanzelfsprekend is het om ouders te informeren over de schoolprestaties van hun kinderen. Maar weten ouders ook dat jij druk bezig bent met het welbevinden van leerlingen? En dat je dit met Hart & Ziel volgt?

Om hierover te praten kun je de Hart & Ziel-resultaten gebruiken bij de 10-minutengesprekken. Bespreek de resultaten ook als het goed gaat met de leerling. Slaag je erin om op basis van goed nieuws een relatie met ouders op te bouwen? Dan kun je in situaties dat het minder gaat met de leerling eerder een bondgenoot in de ouders vinden.

Tip voor de directie: noem Hart & Ziel in de schoolgids en op de website! Een voorbeeldtekst vind je hier.


Handige documenten

Wist je dat wij op onze site en als je ingelogd bent ook veel handige documenten delen? Zo vind je er bijvoorbeeld een ‘checklist basisondersteuning’, waarin tips staan voor het creëren van een prettig klassenklimaat. Of het bestand ‘aanpak in de klas’ met handvatten voor het bevorderen van de sociaal-emotionele ontwikkeling en het omgaan met verschillende soorten problematiek. Neem eens een kijkje op www.hartenzielmonitor.nl en kijk of er voor jou iets handigs tussen staat!

Let op! Onze gebruikershandleiding en de “Aanpak in de klas” kun je voortaan alleen nog downloaden vanuit het leerlingvolgsysteem, als je bent ingelogd (niet meer vanaf hartenzielmonitor.nl)


Lijst

Aan- en afmelden voor deze nieuwsbrief