Gatekeeperstrainingen erg gewild

In 2018 werd al aandacht besteed aan de gatekeeperstrainingen en bleken verschillende organisaties geïnteresseerd te zijn. Daarom staan er in 2019 wederom trainingen gepland, waarbij ook de VraagMaar app van 113 Zelfmoordpreventie als ondersteuning toegevoegd wordt.

Sinds 2011 zijn er 172 trainingen georganiseerd, waarbij 2000 gatekeepers getraind werden. In 2018 zijn er 23 trainingen geweest met als resultaat: 266 gatekeepers Dit jaar waren er voornamelijk aanvragen van organisaties, die met jongeren werken. De trainingen waren derhalve gericht op de medewerkers van die organisatie, zodat zij signalen beter kunnen ontdekken en adequaat erop kunnen reageren. Gatekeeperstrainingen worden ook georganiseerd voor de LHBT groep, waar het risico op suïcide veel hoger is dan in de algemene bevolking. Daarom heeft de GGD   twee trainingen voor COC-vrijwilligers georganiseerd.

In oktober heeft de projectleider Lyna Polikar, in samenwerking met 113 Zelfmoordpreventie, ook  twee workshops georganiseerd tijdens de Netwerkdagen Kredietbank Amsterdam. Het betrof hier een niet-alledaagse deelnemersgroep van schuldhulpverleners, bewindvoerders, incassomedewerkers, deurwaarders en medewerkers uit het bedrijfsleven en overheden. Maar ook deze professionals komen, tijdens hun werk, geregeld mensen in geestelijke nood tegen.