Jan Mokkenstorm

Psychiater Jan Mokkenstorm strijdt al decennia voor minder suïcidegevallen. Na zijn studie geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Limburg in Maastricht, werd Jan Mokkenstorm (1962) in de Amsterdamse Valeriuskliniek opgeleid tot psychiater en psychotherapeut.

In 2009 richtte hij 113 online op, een platform voor zelfmoordpreventie. Mokkenstorm was ook waarnemend geneesheer-directeur en onderzoeker bij GGZinGeest (aandachtsgebied: suïcidepreventie en patiëntveiligheid). Hij is bekend door zijn werk voor 113, maar is ook een veelgevraagd commentator in de media in zijn missie om suïcide terug te dringen.

Vrij Nederland riep hem in 2014 uit tot Radicale Vernieuwer. In 2016 ontving hij de Ivonne van de Ven-prijs voor zijn „onvermoeibare inzet om suïcidepreventie breed in de maatschappij te agenderen.

Het team van de Amsterdam aanpak werkt vaak met hem samen: “Hij is een zeer betrokken en gedreven man én professional. Wij vinden het geweldig om hem samen te werken”, aldus coördinator Lyna Polikar. tegelijkertijd zijn we heel droevig om te beseffen dat Jan Mokkenstorm, die met zoveel kracht en aanstekelijk enthousiasme de organisatie leidde en zelfmoordpreventie landelijk op de kaart zette, terminaal ziek is en niet lang in ons midden zal zijn. We willen hem bedanken voor de samenwerking, de inspiratie en vinden zijn Koninklijke onderscheiding meer dan verdiend.