Nieuwe app gelanceerd om gesprek over zelfdoding aan te gaan

Op vrijdag 2 november j.l. lanceerde 113 Zelfmoordpreventie een nieuw middel in de strijd tegen zelfmoord: de VraagMaar-app link naar de app: https://www.113.nl/VraagMaar . Deze app is vooral bedoeld voor mensen die de indruk krijgen, dat iemand in hun omgeving mogelijk suïcidale gedachten heeft.

Suïcide is geen makkelijk gespreksonderwerp, maar de VraagMaar-app kan hierbij hulp bieden. Op een laagdrempelige manier leert de gebruiker hoe hij/zij een gesprek over suïcide kan voeren. Zo’n gesprek is uiterst belangrijk, omdat je hiermee de kans op suïcide kunt verkleinen. Praten biedt namelijk ruimte voor een dialoog, waardoor je iemand uit zijn/haar mentale isolement kunt halen. Een gesprek over suïcide brengt mensen dus niet op ideeën, zoals vaak wordt gedacht, maar maakt gevoelens bespreekbaar. Koningin Maxima was op 113 Zelfmoordpreventie kantoor om de nieuwe app te lanceren.

Tien jaar

Op dezelfde dag werd ook een vrijwilligersdag georganiseerd en het 10-jarig bestaan van stichting 113 Zelfmoordpreventie 'gevierd'.