Wat doet Amsterdam om eenzaamheid te verminderen?

13 december 2017

De gemeente Amsterdam ontwikkelt momenteel een aanpak om de eenzaamheid in de stad te bestrijden. Nu al zijn er effectieve interventies en informatie beschikbaar voor professionals en organisaties. Maart 2018 presenteert het Amsterdams Netwerk Eenzaamheid haar aanpak voor de stad.

Eenzaamheid is een groeiend probleem in de stad. Circa 80.000 Amsterdammers voelen zich ernstig eenzaam. Nog eens 220.000 Amsterdammers voelen zich matig eenzaam. 'Amsterdam is bezig met de ontwikkeling van een lerende aanpak, samen met de wetenschap en de praktijk', vertelt Nejma el Maach, projectmanager bij de gemeente Amsterdam.‘Wat zijn de werkzame elementen als het gaat om de aanpak van eenzaamheid? Oftewel: wat werkt wel en niet?’ Ze legt uit dat er twee vormen van eenzaamheid zijn: sociale eenzaamheid en emotionele eenzaamheid.

Verlegen

‘Het blijkt dat maatwerk heel belangrijk is. Er is geen one-size-fits-all. Individuele begeleiding is de sleutel. Welke vorm van eenzaamheid speelt bij een persoon? Wat zijn de oorzaken? Welke behoefte heeft iemand? Welke mogelijkheden zijn er om de eenzaamheid aan te pakken? We merken dat er veel handelingsverlegenheid is bij hulpverleners. Mensen durven er niet over te praten.’

Meer weten?

Movisie heeft samen met de gemeente Amsterdam een verbetertool ontwikkeld. Met deze tool kunnen organisaties checken of hun project bijdraagt aan het bestrijden van eenzaamheid in de stad. De tool en andere instrumenten zijn te vinden op www.amsterdamsnetwerkeenzaamheid.nl.

Bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger over eenzaamheid:

https://netwerkeenzaamheid.amsterdam/blog/2017/10/2/falen-is-het-grootste-moderne-taboe