Pad tot huidige pagina
Het coronavaccin van Pfizer/BioNtech in een flesje.

Informatie over coronavaccins

U beslist zelf of u zich laat vaccineren tegen het coronavirus. Bij deze afweging is goede informatie heel belangrijk. Daarom zetten we een aantal betrouwbare bronnen voor u op een rij.

Wetenschappers geven antwoord op veelgestelde vragen over coronavaccins, zoals:
  • "Beïnvloeden coronavaccins de zwangerschap en vruchtbaarheid?"
  • "Tasten de vaccins het DNA aan?" en
  • "Hoe veilig zijn de coronavaccins eigenlijk?"

AstraZeneca

BioNTech/Pfizer

Moderna

Expertvideo's

Marjolein van Egmond, hoogleraar Immunologie aan het Amsterdam UMC geeft in expertvideo's (Youtube) antwoord op vragen als:

Bijwerkingen

Bijwerkingen bij een vaccinatie zijn normaal. Vaccins zetten het immuunsysteem aan het werk om nieuwe ziekteverwekkers aan te kunnen. De meest gemelde bijwerkingen zijn reacties op de plek van de prik (pijn, rood, zwelling), hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn, pijn in de gewrichten, koorts, misselijkheid en koude rillingen en opgezette lymfeklieren in de oksel (en soms ook in de hals of bij het sleutelbeen). Deze bijwerkingen komen ook vaak bij andere vaccins voor. De klachten zijn meestal mild en gaan binnen een paar dagen over.

Meer informatie over mogelijke bijwerkingen van de coronavaccins vindt u op de website van Lareb, het meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins. Hier kunt u ook bijwerkingen melden.

Algemene informatie over coronavaccins

Het RIVM heeft een uitgebreide FAQ over coronavaccins. Onderwerpen die langskomen zijn onder meer de effectiviteit en de werking van de vaccins, bijwerkingen en vaccineren in combinatie met medicijnen of tijdens zwangerschap.

Op coronavaccinatie.nl van de Rijksoverheid vindt u informatie over onderwerpen als veiligheid, de vaccinatiestrategie in Nederland en de volgorde van vaccineren.

Eenvoudige uitleg

  • De Rijksoverheid heeft een praatplaat met pictogrammen over vaccineren.
  • Eenvoudige uitleg over het coronavaccin vindt u op corona.steffie.nl.

Informatie in andere talen

  • De overheid geeft informatie in het Arabisch, Bulgaars, Duits, Engels, Frans, Pools, Roemeens, Spaans en Turks over vaccineren in Nederland.
  • De CAS helpdesk organiseerde livestreams over vaccineren. Deze zijn terug te zien via: fb.com/c19helpdesk

Checklist voor desinformatie

Twijfelt u of een online bericht echt is? Met deze checklist van de Rijksoverheid kunt u zelf onderzoeken of het om nepnieuws gaat.

Contact

  • Heeft u algemene vragen over over de coronavaccinaties of het coronavirus? Of wilt u weten wanneer u aan de beurt bent? Bel dan het landelijke nummer 0800 - 1351 (dagelijks van 08.00 – 20.00 uur).
  • Voor specifieke vragen voor de GGD Amsterdam verwijzen we u naar de contactpagina.