Pad tot huidige pagina

Bron- en contactonderzoek na positieve coronatest

Bent u positief getest op het coronavirus? Met een bron- en contactonderzoek (BCO) voorkomen we dat het virus verder wordt verspreid. De contacten die risico lopen krijgen advies op maat over testen, quarantaine en andere maatregelen.

Isolatie en quarantaine

Bent u in contact geweest met iemand met corona en wilt u weten of u in quarantaine moet? Of zit u in isolatie en wilt u weten wanneer u er weer uit kunt? U vindt het antwoord op Mijnvraagovercorona.nl.

Positief geteste persoon


Heeft u een coronatest gedaan en is de uitslag positief? Ga dan direct thuis in isolatie. U ontvangt informatie van de  GGD. Isolatie betekent:

  • U heeft geen contact met anderen, ook niet met uw huisgenoten.
  • U ontvangt geen bezoek en gaat ook niet bij anderen langs. Ook niet op 1,5 meter afstand.
  • U gaat niet naar buiten en doet geen boodschappen.
  • Lees de brief van het RIVM met de leefregels voor positief geteste personen goed door.
  • Hulp nodig? Bekijk de tips en hulplijnen.

Huisgenoten

Dit zijn de mensen die bij u in huis leven. Dit kunnen uw gezinsleden zijn of mensen waarmee u een huishouden deelt, maar ook bijvoorbeeld huisgenoten in een studentenhuis. In deze brief van het RIVM staan de leefregels voor huisgenoten.

Nauwe contacten

Dit zijn mensen buiten uw huisgenoten waarmee u op één dag opgeteld langer dan 15 minuten op minder dan 1,5 m contact heeft gehad. Ook kortere contacten met een hoog risico vallen hieronder, zoals zoenen of in het gezicht hoesten of niezen. Lees de leefregels voor  nauwe contacten.

Overige contacten

Dit zijn mensen die langer dan 15 minuten in dezelfde ruimte meer dan 1,5 meter afstand contact hebben gehad. Of korter dan 15 minuten op minder dan 1,5 meter afstand. Zij hoeven niet in quarantaine en alleen te testen bij klachten, tenzij de GGD anders adviseert.

In quarantaine of isolatie?

Op Mijnvraagovercorona.nl kunt u zien of u in isolatie of quarantaine moet, en wanneer u een coronatest moet doen.

Medische hulp nodig?

Bent u ernstig ziek, maakt u zich zorgen of heeft u medische hulp nodig? Bel uw huisarts of de huisartsenpost. Is de situatie levensbedreigend, bel dan direct met 112. Tip: bewaar deze telefoonnummers op een vaste plek. Zo heeft u ze altijd bij de hand.

Tips en hulplijnen

Kunt u hulp gebruiken tijdens de isolatie? Neem dan contact op met een van onderstaande initiatieven.

  • Vrijwilligers van Voor Elkaar in Amsterdam helpen met boodschappen, de hond uitlaten of een praatje. U kunt bellen met 020 - 767 00 31 (ma t/m vrij 10.00 - 16.00 uur).
  • Thrive Amsterdam is er voor en door Amsterdammers. Op hun corona-website vindt u tips en persoonlijke verhalen.
  • De Rijksoverheid heeft een gids over isolatie en quarantaine. Ook in het Arabisch, Engels, Pools, Spaans en Turks.
  • De Luisterlijn is dag en nacht (24/7) bereikbaar via 088 - 0767 000 en per chat of mail. Contact is anoniem en zonder extra belkosten.

BCO op scholen

Op de scholenpagina vindt u alle informatie over wat er gebeurt bij besmettingen in het primair, voortgezet en hoger onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.

Zorgmedewerkers in een BCO

Voor zorgmedewerkers wordt bij elk bron- en contactonderzoek een advies op maat gegeven. Dit kan dus afwijken van bovenstaande regels.

Buitenlands BCO

Wanneer iemand in Nederland in het buitenland in contact is geweest met iemand met corona, gelden de Nederlandse regels voor het BCO.  Dit betekent dat de GGD contact opneemt en adviezen geeft die passen bij de mate van contact met de besmette persoon.

Meer informatie

De leefregels voor besmette personen, huisgenoten, nauwe en overige contacten staan op de website van het RIVM (ook in Arabisch, Engels, Duits, Pools, Roemeens en Turks).

Heeft u vragen over het bron- en contactonderzoek? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag.