Pad tot huidige pagina

Welke corona(snel)testen zijn er?

Tot voor kort was de PCR-test de enige test die in Nederland werd gebruikt om het coronavirus op te sporen. Inmiddels zijn er meer corona(snel)testen op de markt. Op deze pagina vindt u een overzicht.

PCR-test is de gouden standaard

Op de testlocaties van de GGD kunt u gratis de PCR-test (Polymerase Chain Reaction) doen. Met een wattenstaafje (swab) wordt wat slijm uit neus en keel gehaald. Dit wordt vervolgens naar een laboratorium gestuurd en daar onderzocht. De PCR-test is bijzonder betrouwbaar en toont ook kleine hoeveelheden genetisch materiaal van het coronavirus aan. Daarom wordt deze coronatest wereldwijd gezien als de gouden standaard. De verwerking en analyse van de PCR-test kost echter tijd.

Verschillende soorten sneltesten

Bij sneltesten is de tijd tussen de test en de uitslag een stuk korter. Er zijn verschillende soorten testen, die allemaal op een andere manier werken:

  • Moleculaire sneltesten detecteren, net als de PCR-test, het genetisch materiaal van het coronavirus. Een mooi voorbeeld is de LAMP (Loop mediAted isotherMal amPlicifation) van TNO, die ook in de teststraat van GGD Amsterdam wordt gebruikt. Deze sneltest heeft minder tussenstappen dan de PCR-test en kan direct op de testlocatie worden geanalyseerd. Hierdoor is de uitslag al binnen enkele uren bekend.
  • Antigeen-sneltesten reageren op bepaalde eiwitten (antigenen) van het coronavirus. Een aantal van deze testen zijn gevalideerd door het RIVM voor mensen met klachten. De antigeen-sneltest wordt tegen betaling aangeboden door commerciële partijen. Zorgmedewerkers en mensen uit risicogroepen raden we een PCR-test aan. Sinds kort liggen antigeen-sneltesten ook als zelftest in de winkel.
  • Daarnaast zijn er innovatieve sneltesten die nieuwe manieren gebruiken om het virus aan te tonen. Een ervan is de e-Nose ‘SpiroNose’ van Breathomix. Deze ademtest analyseert de lucht die mensen uitademen en ‘ruikt’ binnen enkele seconden of iemand mogelijk is besmet met het coronavirus. Bij twijfel volgt nog een tweede test. De SpiroNose verlaagt de druk op de teststraten aanzienlijk.

Sneltesten en GGD Amsterdam

De GGD is continu bezig om de testcapaciteit uit te breiden. Momenteel werken we in een aantal van onze teststraten met de SpiroNose en de LAMP-test. Deze sneltesten zullen gefaseerd de PCR-test gaan vervangen.

Meer informatie

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen? Neem dan contact op met de GGD Amsterdam.