Pad tot huidige pagina

Welke corona(snel)testen zijn er?

Tot voor kort was de PCR-test de enige test die in Nederland werd gebruikt om het coronavirus op te sporen. Inmiddels zijn er meer corona(snel)testen op de markt. Op deze pagina vindt u een overzicht.

PCR-test is de gouden standaard

Op de testlocaties van de GGD kunt u gratis de PCR-test (Polymerase Chain Reaction) doen. Met een wattenstaafje (swab) wordt wat slijm uit neus en keel gehaald. Dit wordt vervolgens naar een laboratorium gestuurd en daar onderzocht. De PCR-test is bijzonder betrouwbaar en toont ook kleine hoeveelheden genetisch materiaal van het coronavirus aan. Daarom wordt deze coronatest wereldwijd gezien als de gouden standaard. De verwerking en analyse van de PCR-test kost echter tijd.

Antigeen-sneltest

De antigeen-sneltest reageert op bepaalde eiwitten (antigenen) van het coronavirus. Een aantal van deze testen zijn gevalideerd door het RIVM voor mensen met klachten. De antigeen-sneltest wordt tegen betaling aangeboden door commerciële partijen.

Zelftest

Antigeen-sneltesten liggen ook als zelftest in de winkel. Een zelftest is een antigeen-sneltest die u volledig zelf uitvoert. U neemt wat slijm uit uw neus en mond af, en doet vervolgens zelf de analyse. Om dit goed te doen is het belangrijk dat u de bijsluiter goed leest en de uitleg zorgvuldig volgt. In de instructievideo ziet u stap voor stap hoe de zelftest goed uitvoert.

Zorgmedewerkers en mensen uit risicogroepen raden we een PCR-test aan.

Meer informatie:

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen? Neem dan contact op met de GGD Amsterdam.