Pad tot huidige pagina

Antigeen-sneltesten

Testen is essentieel in de strijd tegen het coronavirus. Dit kunt u snel, gratis en betrouwbaar doen op een van de testlocaties van de GGD. U kunt ook kiezen voor een antigeen-sneltest bij een commercieel bedrijf of een zelftest.

GGD Amsterdam gebruikt in de teststraat de PCR-test. Deze is bijzonder betrouwbaar en wordt daarom wereldwijd gezien als de gouden standaard. Antigeen-sneltesten worden tegen betaling aangeboden door commerciële bedrijven in onze regio. Daarnaast zijn er ook antigeen-sneltesten als zelftest te koop bij de apotheek of drogist.

Zelf testen of bij een commercieel bedrijf?

 • Wilt u een zelftest doen? Lees eerst de uitleg over de zelftest goed door.
 • Overweegt u om een antigeen-sneltest te doen bij een commercieel bedrijf? Let dan goed op onderstaande punten.

Antigeen-sneltest bij commerciële aanbieder

In de volgende gevallen is een antigeen-sneltest bij een commerciële aanbieder geschikt:

 • als u coronaklachten heeft en wilt weten of u besmet bent met het coronavirus.
 • als test zonder klachten op of na dag 5 van de quarantaine.

Een antigeen-sneltest is niet geschikt in de volgende situaties:

 • als u met kwetsbare groepen werkt (bijvoorbeeld in de zorg).
 • als u ernstig ziek bent. Neem in dat geval contact op met een arts.

Veelgestelde vragen

Waar moet ik op letten bij een commerciële aanbieder?

De testlocaties van GGD Amsterdam staan in dit overzicht. Andere testlocaties zijn niet verbonden aan GGD Amsterdam. Maakt u gebruik van een commerciële aanbieder, stel dan de volgende vragen:

 • Wordt er een gevalideerde sneltest gebruikt? Van deze testen is voldoende vastgesteld dat ze betrouwbare resultaten geven.
 • Is er een intake vooraf?
 • Is de testafnemer professioneel getraind?
 • Zijn er voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen en worden deze volgens de bestaande protocollen gebruikt?
 • Welke procedure volgt de aanbieder bij een positieve test?

Welke sneltesten zijn door het RIVM gevalideerd?

Het RIVM doet samen met de GGD onderzoek naar de betrouwbaarheid van sneltesten. Een klein aantal sneltesten is gevalideerd. Hiervan is vastgesteld dat een positief resultaat voldoende betrouwbaar is. Dit betekent dat bij een positieve uitslag van deze testen geen aanvullende PCR-test nodig is. Het gaat om deze vijf sneltesten:

 • Panbio COVID-19 Ag rapid test van Abbott
 • BD Veritor COVID test van Becton Dickinson
 • SARS-CoV-2 Rapid Antigen Test van Roche
 • Sofia SARS Antigen FIA van Quidel
 • Standard F-Covid-19 Ag FIA van SD biosensor

Mijn sneltest bij een commerciële aanbieder is negatief, wat nu?

Sneltesten hebben in vergelijking met de PCR-test iets vaker fout-negatieve uitslagen. Het kan dus zijn dat u ondanks een negatief resultaat bij de sneltest wel besmet bent met het coronavirus. Dit komt doordat een sneltest een beginnende infectie minder goed detecteert dan de PCR-test.

Is de uitslag van uw sneltest negatief...

 • ... en werkt u met kwetsbare groepen (bijvoorbeeld in de zorg)? Dan adviseren we u om bij klachten ook een PCR-test te doen op een GGD-testlocatie. U kunt een afspraak maken via 0800-1202 of coronatest.nl. Blijf bij aanhoudende klachten thuis tot de uitslag van de PCR-test en houdt u aan de voorschriften van het RIVM.
 • ... en valt u in een medische risicogroep? Houd dan uw gezondheid extra in de gaten. Verergeren uw klachten, neem dan contact op met uw huisarts om te overleggen of u een PCR-test moet doen.

Mijn sneltest bij een commerciële  aanbieder is positief, wat nu?

Heeft u een niet-gevalideerde sneltest gedaan en is de uitslag positief? Dan adviseren we u om ook een PCR-test te doen op een GGD-testlocatie. U kunt een afspraak maken via 0800-1202 of coronatest.nl. Blijf tot de uitslag van de PCR-test thuis en houdt u aan de voorschriften van het RIVM.

Heeft u een gevalideerde sneltest gedaan en is de uitslag positief? Dan hoeft u geen aanvullende PCR-test te doen. De gevalideerde sneltesten zijn betrouwbaar genoeg bij een positieve uitslag. U gaat direct in isolatie en volgt de richtlijnen van het RIVM.

Word ik na een positieve uitslag door de GGD gebeld?

COVID-19 is een meldingsplichtige ziekte. Dit betekent dat de testaanbieder of de aanvragend arts de positieve uitslagen moet doorgeven aan de GGD. Wij kunnen dan de testresultaten beoordelen en het bron- en contactonderzoek uitvoeren.

Alle aanbieders van sneltesten zijn verplicht om testuitslagen en (contact)gegevens van de geteste persoon aan ons door te geven. Helaas gebeurt dit niet altijd goed. Heeft u een positieve testuitslag, vraag dan altijd aan de aanbieder of hij dit doorgeeft aan de GGD.

Alleen als u getest bent met een gevalideerde sneltest en de aanbieder van de test uw uitslag aan ons meldt, nemen wij contact met u op. Vraag daarom altijd aan de aanbieder van de test om welke test het gaat!

Meer informatie

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen? Neem dan contact op met de GGD Amsterdam. Er is een aparte pagina met informatie voor sneltestaanbieders.