Pad tot huidige pagina
De COVID-blaastest SpiroNose in de teststraat van GGD Amsterdam.

SpiroNose ruikt een coronabesmetting

Binnen enkele minuten weten dat u niet besmet bent met het coronavirus? Het kan met de ademtest SpiroNose, een nieuwe coronasneltest die wordt gebruikt in een teststraat van GGD Amsterdam.

De SpiroNose (ook wel elektronische neus of e-nose genoemd) is een ademtest. Het apparaatje ruikt aan de adem die u uitblaast of u mogelijk bent besmet met het coronavirus. Hiermee werkt deze test anders dan de andere coronatesten: de SpiroNose toont namelijk niet het virus zelf aan, maar de gevolgen van de infectie in uw lichaam.

SpiroNose ruikt gevolgen van corona-infectie

Bij een infectie gaat het lichaam aan de slag om het virus te bestrijden, en dit heeft invloed op de geur van uw adem. Een menselijke neus kan deze verandering van geur niet oppikken, maar de elektronische neus is hier speciaal op getraind.

Ademtest als screeningsinstrument

De SpiroNose kan bij 70% van alle mensen die de ademtest doen met zekerheid vaststellen dat ze niet zijn besmet met het coronavirus. Zij krijgen direct de uitslag. Bij de overige 30% weet het apparaat het niet zeker. Deze mensen kunnen aansluitend een PCR- of een LAMP-test doen in de teststraat om vast te stellen of ze mogelijk zijn besmet.

Testuitslag binnen enkele minuten

De uitslag van de SpiroNose is binnen een paar minuten bekend. Hiermee is deze ademtest een mooie stap om het testen op het coronavirus nog laagdrempeliger te maken. De ademtest is gevalideerd als pre-screeningstest bij mensen die geen of milde klachten hebben. Mensen die alcohol gedronken hebben moeten wel even opletten: er moet minstens 8 uur zitten tussen het laatste glas en de test.

Het apparaat is ontwikkeld door het bedrijf Breathomix en uitgebreid onderzocht door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de GGD Amsterdam.

Meer informatie

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen? Neem dan contact op met de GGD Amsterdam.