Pad tot huidige pagina
Corona zelftesten zijn te koop bij apotheken

Zelftest voor het coronavirus

Sinds begin april zijn er in winkels en apotheken zelftesten te koop. Deze coronatesten zijn geschikt voor mensen zonder klachten en bedoeld als extra middel om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Een zelftest is een antigeen-sneltest die u volledig zelf uitvoert. U neemt wat slijm uit uw neus en mond af, en doet vervolgens zelf de analyse. Om dit goed te doen is het belangrijk dat u de bijsluiter goed leest en de uitleg zorgvuldig volgt.

Tip: check voordat u een zelftest koopt op de website van de Rijksoverheid of de test die u wilt kopen een ontheffing heeft om op de Nederlandse markt te mogen verschijnen.

Wanneer is een zelftest niet geschikt?

Een zelftest is minder nauwkeurig, mede omdat afname en analyse niet door een professional wordt gedaan. Dit betekent dat de uitslag minder betrouwbaar is. Een zelftest is daarom niet geschikt als u:

  • coronaklachten heeft;
  • dichtbij iemand met corona bent geweest, onderdeel bent van een bron- en contactonderzoek of een bericht van de CoronaMelder heeft gekregen;
  • uit een hoog risicogebied komt;
  • tot een risicogroep behoort;
  • werkt met risicogroepen, bijvoorbeeld als zorgmedewerker of mantelzorger.

Maak in deze gevallen altijd een testafspraak bij de GGD via 0800 – 1202 of coronatest.nl. Een coronatest bij de GGD is nauwkeuriger.

De uitslag van de zelftest is positief

Een positieve uitslag van een zelftest is over het algemeen zeer betrouwbaar. Ga daarom direct in isolatie en ontvang geen bezoek. Maak verder zo snel mogelijk een afspraak voor een hertest bij de GGD via 0800 – 1202 of coronatest.nl.

We adviseren u om ook uw huisgenoten te informeren. Heeft u op de dag van de zelftest contact gehad met uw huisgenoten? Dan moeten uw huisgenoten in quarantaine.

De uitslag van de zelftest is negatief

Een negatieve uitslag bij een zelftest is niet 100% betrouwbaar. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 besmettingen niet wordt opgepikt door een zelftest. Blijf u daarom aan de coronaregels houden, zoals handen wassen, 1,5 meter afstand houden en thuisblijven bij klachten.

Krijgt u last van lichte klachten die kunnen wijzen op het coronavirus? Maak dan een afspraak voor een coronatest bij de GGD.

Meer informatie