Pad tot huidige pagina

Coronavaccinatie kinderen 5 tot en met 11 jaar

15 februari 2022

Vanaf 18 januari kunt u als ouder of verzorger een uitnodigingsbrief ontvangen van het RIVM. Hierin staat dat u uw kind, in de leeftijd van 5 tot en met 11 jaar, kunt laten vaccineren tegen corona. En, hoe u dit doet. Vaccinatie voor uw kind is niet verplicht, deelname is vrijwillig.

Bescherming

De meeste kinderen hebben weinig klachten als zij besmet raken met het coronavirus. Klachten zijn vooral een loopneus, hoesten, keelpijn, koorts en verlies van reuk en smaak. Een zeer klein aantal kinderen wordt wel ernstig ziek en moet naar het ziekenhuis of komt zelfs op de intensive care. De vaccinaties tegen het coronavirus beschermen tegen ernstige ziekte door het coronavirus bij kinderen. Vaccinaties voorkomen waarschijnlijk ook dat een kleine groep kinderen langdurige klachten (long covid) houdt na een infectie met het coronavirus.

Bijwerkingen

De meeste bijwerkingen na vaccinaties bij kinderen zijn hetzelfde als bij volwassenen en meestal niet erg. Zoals pijn op de prikplaats, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn of koorts. Deze bijwerkingen komen vooral in de eerste twee dagen na de vaccinatie voor en verdwijnen snel. Bij kinderen is een ontsteking van de hartspier als bijwerking maar heel zelden gezien en was er snel herstel.

Gezondheidsraad

Ook nu er zoveel besmettingen zijn met de omikronvariant vindt de Gezondheidsraad vaccinatie van kinderen van 5 tot en met 11 jaar zinvol. Dat geldt vooral voor kinderen die nog geen corona hebben gehad. Vaccinatie beschermt hen tegen een ernstige ontstekingsreactie in de organen (MIS-C) door het coronavirus. Kinderen die corona hebben gehad, zijn hiervoor door hun afweer beschermd. Zij hoeven zich dus niet om deze reden te laten vaccineren, maar het mag wel.

Alleen op afspraak

Kinderen krijgen twee keer een vaccinatie. De 2e vaccinatie is 8 weken na de eerste vaccinatie. Om afspraken voor de vaccinaties te maken, belt u de Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn, het telefoonnummer is 0800-7070. U kunt iedere dag bellen tussen 08.00 en 20.00 uur. Zorg dat u het Burgerservicenummer (BSN) van uw kind bij de hand hebt. Dit staat in het paspoort, op de ID-kaart, of op de polis van de zorgverzekering.

Tijden

Er is geen vrije inloop voor kindervaccinaties. U kunt een afspraak maken voor de vaccinatielocaties in de RAI, Noord en Amstelveen op de volgende tijdstippen:

  • Woensdag 14:00 - 16:00 uur
  • Zaterdag en zondag 09:00 - 16:00 uur

Toestemming

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar zijn minderjarig. Daarom is het nodig dat één ouder/verzorger meekomt naar de priklocatie. De ouder/verzorger die niet meekomt moet geïnformeerd zijn en ook toestemming hebben gegeven voor de vaccinatie. Op de priklocatie krijgt u daarom eerst de vraag of beide ouders/verzorgers toestemming hebben gegeven voor de vaccinatie. Als op de GGD-locatie blijkt dat dit niet zo is, zal de betreffende GGD niet vaccineren. U krijgt dan een brief mee met informatie over wat u in dit geval kunt doen.

Twijfeltelefoon

Twijfelt u over de coronavaccinaties voor uw kind? Bijvoorbeeld omdat u vragen heeft over de bijwerkingen of over de ontwikkeling van de vaccins? U kunt met al uw vragen terecht bij de Vaccinatie Twijfeltelefoon en op overvaccineren.nl.

Rijksvaccinatieprogramma

Als u ook een uitnodiging krijgt voor een andere vaccinatie voor uw kind, bijvoorbeeld de DTP- BMR- of HPV-vaccinatie uit het Rijksvaccinatieprogramma, is het belangrijk dat er veertien dagen tussen het coronavaccin en andere vaccinaties in zitten. Het is voor kinderen niet erg om in korte tijd meerdere vaccinaties te krijgen.

Meer informatie

Meer informatie over de vaccinaties voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar vindt u op de websites van het RIVM en de Rijksoverheid. Of lees de Q&A van GGD GHOR Nederland.

Foto: Julia M Cameron via Pexels